Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

6 feb. 2018

Längtan efter pelargonsäsongen

Engelsk pelargon


















Vi som bor i Halmstad, har långt ifrån varit bortskämda med vackert väder, med klarblå himmel och sol, den senaste tiden. Någon snö har vi knappt heller haft i vinter, som lyst upp, även om marken varit täckt av ett tunt, vitt täcke sedan det snöade i helgen. Många klagar över trötthet och det dystra, mulna vädret bidrar säkert till både trötthet och nedstämdhet, som en del människor drabbas av såhär års. Vi kan i alla fall trösta oss med att dagarna sakta blir längre och den 25:e mars är det dags att gå över till sommartid igen. Det blir allt ljusare på mornarna och det mörknar senare på eftermiddagarna, så det går åt rätt håll, även om vi får hålla oss till tåls ett bra tag till, innan våren är här.
Jag har redan börjat känna av vårkänslorna. För någon vecka sedan bar jag i omgångar in mina pelargoner, som jag vinterförvarar på hyllor i trapphuset, och de som står på stora brickor i sovrums- och köksfönstret, och ställde dem på vasken i köket. Sedan gjorde jag en ordentlig genomgång av de små plantorna och plockade bort vissna blad och blommor och diskade krukfaten. Plantorna såg helt klart fräschare och piggare ut när jag var klar. Då hade de även fått en svag dos blomsternäring, för första gången i år. Några miniatyrer, som stått i trapphuset, hade dött och fick tyvärr hamna i soporna. Tråkigt, men om jag ska få plats med alla pelargoner på balkongen framöver, krävs det en viss utrensning. Jag vill ju även kunna köpa lite nya pelargonsorter framöver och plantorna växer ju till sig år från år och en hel del av dem behöver planteras om i större krukor och kräver mer utrymme.
Karin, en medlem i Svenska Pelargonsällskapets Hallandsgrupp, hörde av sig till mig härom dagen. Hon undrade om hon skulle köpa några pelargoner till mig, när hon besöker Sune Trygg handelsträdgård i mars. Då har föreningen planerat att göra en resa, under ett par dagar, och bland annat besöka Sune och hans fina pelargonodling i Tungelsta, utanför Stockholm. Jag kan tyvärr inte åka med, då jag har dialysbehandling även på helgen, så jag blev självklart väldigt glad över erbjudandet och ska titta på Sunes pelargonsortiment på företagets hemsida och välja ut några pelargoner, av de som jag allra helst vill ha. Han har många fina, och välväxta sticklingar och säkert flera, som jag vill ha i min samling, men jag får försöka att hålla nere antalet pelargoner i min beställning. Jag har redan fullt med plantor på min balkong, som trängs i hyllorna, och det kommer många tillfällen framöver, att köpa fler. Dessutom ska ju Karin först och främst hinna med att titta på vilka pelargoner, som hon själv vill köpa, och det ska även finnas plats för alla inköp på hemvägen, så jag kan inte med att beställa alltför många sticklingar.
Jag är sugen på att börja plantera om mina pelargoner, som jag har stående inomhus, men de står trångt och flera av dem behöver större krukor vid omplanteringen, så det får vänta tills det går att sätta ut dem på balkongen igen och det lär nog dröja. Dessutom är det fortfarande för dåligt med dagsljus för plantorna i trapphuset, så jag tror att det är lite för tidigt att plantera om pelargonerna än på ett tag.
Om man har en stark längtan efter pelargoner kan man köpa någon engelsk sort redan nu. Här i stan såg jag ett fåtal plantor på Plantagen, för ett par veckor sedan, så då kommer säkert de första Mårbackapelargonerna också ut i handeln. Det är tidigt och tyvärr är plantorna ofta svåra att hålla liv i såhär års, då det fortfarande är för få ljusa timmar under dygnet för att de ska trivas och utvecklas, om de inte får tillskottsbelysning. Plantorna brukar lätt få gula blad och blommorna vissnar oftast ganska fort, men en pelargon i hemmet bidrar med härliga vårkänslor och kan vara väl värd att köpa hem, även om den inte blommar så länge.
Plantera gärna om den engelska pelargonen i ny jord när du kommer hem med plantan. Vanlig krukväxtjord fungerar bra. Placera pelargonen ljust och svalt efter blomning. Då är förutsättningen större att du får den att växa till sig framåt sommaren. Sval placering under tidig vår krävs för att den engelska pelargonen ska sätta knopp. Framåt hösten kan den därför sätta knopp igen, då utomhustemperaturen åter blir lägre under nätterna.
Jag brukar ta frön från mina pelargoner och odla fram egna sorter. En del odlare sår vissa vilda sorter på hösten och andra på våren, men jag hör till dem som sår alla mina pelargonfrön under tidig vår. Jag har längtat efter att få stoppa händerna i jordsäcken, plocka fram några krukor och så en del av mina frön. Härom dagen fick tre olika frösorter komma i jorden. Det är viktigt att placera sådden varmt och under riktig odlingsbelysning. Sedan ska jorden hållas lätt fuktig. Om jag inte sår så många frön och inte använder mitt minidrivhus, brukar jag så i en lerkruka och trä en genomskinlig plastpåse, med små klippta lufthål, över krukan. Då torkar inte jorden ut så fort, vilket annars lätt bidrar till att de känsliga små groddarna dör. Det är även viktigt med lufthål, så att jorden inte står för blöt en längre tid och främjar uppkomsten av mögel och svampangrepp i jorden.

Egen frösådd stjärnpelargon, ännu utan namn.


















Den lilla krukan med min frösådd står nu under växtlysröret i sovrummets fönsterkarm. Framöver brukar jag varje morgon, när jag stigit ur sängen, ta en titt på min sådd. Då har jag bra koll på när jag behöver vattna och så får jag en glädjande start på dagen, den morgon då jag upptäcker att de allra första små hjärtbladen tittat upp ur jorden. Sedan fortsätter spänningen tills att de första karaktärsbladen kommer, som visar om det blir en stjärn- eller fingerpelargon, eller en sort med  rundade blad. De "vilda" pelargonerna, eller rättare sagt arterna, finns i en stor mångfald och har man inte satt en namnskylt i krukan när man sår är det nästan omöjligt att säga vilken art det är, bara genom att titta på bladen. Mina frösådda pelargoner brukar blomma först året efter sådd, men det är verkligen värt att vänta på att få se de olika plantornas första blommor. Har man korsat olika pelargoner vet man aldrig vad avkommans blommor får för färg och utseende. Sår man frön från en art, som inte blivit pollinerad, får den frösådda plantan samma egenskaper, som moderplantan. Jag har bara sått pelargonfrön under ett par års tid och har då låtit insekterna hjälpa mig med pollineringen. Därför vet jag inte vilka olika pelargoner som korsats, men jag sår frön mest för att det är roligt och spännande att få se resultatet. Oftast får plantorna inga nya, spännande blommor och blad och hamnar då i soporna eller ute i rabatten över sommaren, men ett par enstaka sorter har jag sparat. Förra året överraskades jag, då ett av fröna resulterade i en fingerpelargon med vita blommor, med mörkt ceriserosa inslag på de övre kronbladen. Fingerpelargonen tillhör en liten grupp pelargoner och någon sort med vita blommor har jag inte sett till, bara någon variant med svagt rosa kronblad. Självklart har jag sparat denna annorlunda pelargon och gett den namnet Bäckagårds Mia. Den blommade för första gången i fjol och jag hann rota ett par sticklingar på senhösten. Även sticklingarna har hunnit blomma och fick då samma färg och utseende på både blad och kronblad som moderplantan. Från dessa sticklingar har jag också tagit skott, men de har ännu inte hunnit blomma. Behåller även ytterligare en generation sticklingar samma egenskaper, som moderplantan, är risken mindre att kommande sticklingar "sportar", vilket innebär att de kan få blommor eller blad med andra färger och utseende.
Vill du läsa mer om hur du tar frön från pelargoner, frösådd m.m. läs här på min blogg.
De sista dagarna har nattemperaturen krupit ner till -10ºC och jag har fått höja värmen på fläkten, som jag har på min inglasade balkong, för att pelargonerna där inte ska frysa ihjäl. Än så länge ser de flesta ut att ha klarat sig och en hel del pelargoner blommar fortfarande. Nu hoppas jag att kylan och den lilla snön som kommit blir kortvarig och vi kan se fram emot en tidig vår, här nere i Södra delen av landet. Medan jag får hålla mig till tåls ska jag kolla in pelargonsortimentet hos Sune Trygg och även Fibrex i England. Jag beställde sticklingar från Fibrex ganska sent under säsongen i fjol. Tyvärr hann flera av dem aldrig riktigt växa till sig innan hösten och de har inte klarat vinterförvaringen, men, men, jag ska beställa nya i år och då tidigt på säsongen. Det tar ett tag från att man lägger sin beställning tills att sticklingarna skickas till Sverige. Tänk på det om du ska göra en beställning från Fibrex. Du vet väl om att det finns flera grupper på Facebook, där du kan köpa pelargonsticklingar från privatpersoner. Själv brukar jag sälja en del sticklingar på Tradera, som säljare Halmstadmaria,
men det blir först framåt sommaren.

Egen frösådd pelargon.
Fingerpelargon Bäckagårds Mia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar