Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

14 nov. 2018

Idag är det ostkakans dag



















Det finns många så kallade temadagar under året. Mor och fars dag började vi fira i Sverige redan något årtionde in på 1900-talet och är två välkända dagar för allmänheten. Kanelbullens dag infördes först 1999. Sedan finns det många andra dagar, som inte är lika uppmärksammade, t.ex. vegetariska dagen, tandborstbytardagen, världsdagen för de sjuka, världsnjurdagen, kattens dag m. fl. Du hittar en lista med Sveriges temadagar här. Idag, den 14:e november, är det ostkakans dag. Den instiftades 2004 av Ostkakans vänner, en ideell förening som bildades 2003. Bakom föreningen står en av Sveriges stora tillverkare av Småländsk ostkaka och oftast är det just köpmännen som uppmärksammar dessa dagar lite extra, för att tjäna en större slant. Ostkakan är för mig en gammaldags efterrätt, som serverades på släktens julbord i Simlångsdalen, men denna dessert har funnits långt tidigare. Den är belagd sedan 1538, men man tror att den har anor från medeltiden. När jag var liten tyckte jag inte alls om ostkaka, men idag är jag riktigt förtjust i denna efterrätt och enligt min synpunkt ska den serveras ljummen med sylt och vispad grädde. Innan jag gjorde ostkaka första gången trodde jag att det var mycket mer invecklat än vad det egentligen är. Det tar lite tid, men medan man väntar på de olika momenten kan man alltid göra något annat under tiden. Tänker du servera ostkaka till jul så passa på att tillaga den redan nu och frys in den. Då slipper du att stressa med den då så mycket annat ska fixas.
Småländsk ostkaka ska inte förväxlas med Hälsingeostkaka, som skiljer sig åt.

Recept småländsk ostkaka (räcker till fem folieformar á 8,3 dl)
På bilden en liten form lagom till en person.

10 liter 3% mjölk
1 dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 msk ostlöpe (finns att köpa på Apoteket)

8 st ägg
2 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
3 dl socker
100 g sötmandel
5 st bittermandlar
smör till formarna

Gör såhär:
1. Värm 10 liter mjölk till 37°. Vispa ihop vetemjöl med de 5 dl kalla mjölken. Ta grytan från värmen, rör ner mjöl-mjölken och ostlöpen. Lägg på lock och låt grytan stå 30-45 minuter medan mjölken "löper".
2. Skålla, skala och hacka mandeln. (går bra med oskalad mandel) Smörj de ugnssäkra formarna och sätt ugnen på 175°.
3. Rör runt i ostmassan i grytan med en handvisp så att massan finfördelas och häll av vasslan efter hand (sparas till brödbak). Häll ostmassan i omgångar i ett durkslag så att vasslan rinner av.
4. Vispa ihop ägg, vetemjöl, grädde, socker, mandel och bittermandel. Blanda noga ner ostmassan.
5. Häll smeten i formarna. Grädda drygt 1 timme, täck med folie mot slutet om ostkakorna blir för mörka. Ostkakorna går bra att ha frysta i 4 månader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar