Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

5 dec. 2018

Busenkelt och gott till konserverade päronPå 80-talet var konserverade päron med after eight en riktigt populär efterrätt. Man lägger ett par päronhalvor på en tallrik och ett par chokladplattor därpå. Sedan sätter man in tallriken i mikron på full effekt tills att päronhalvorna är varma och chokladplattorna har smält. Till det serveras vispad grädde eller vaniljglass. Mycket enklare än så kan en efterrätt knappast bli. Dessutom passar den att göra till sig själv, när man som jag oftast äter ensam. 
Härom dagen blev jag sugen på päron, men lådan med after eight var tyvärr tom. Vad skulle jag då hitta på? Jag hade en Marabou chokladkaka, som jag köpt några dagar tidigare, i tron att det var en extra stor kaka med Marabou Japp. Det jag missat var att kakan inte bara hade smak av Japp, utan även innehöll jordnötter och karamell. Jag tyckte att chokladen, tillsammans med den mjuka kolan, var för söt för min smak, i alla fall att äta som den var, men i avsaknad av after eight tog jag istället ett par rutor av chokladkakan och lät dem smälta över päronhalvorna i mikron. Busenkelt och verkligen jättegott. Kolan tillsammans med chokladen och jordnötsbitarna, var verkligen en god kombo till de konserverade päronen och vaniljglassen, vilket tillsammans blev mer lagom sött. Jag har sedan testat att smälta några chokladrutor tillsammans med en skvätt grädde, för att få en konsistens mer likt en chokladsås.
I mitt skafferi finns alltid en hel del godis och jag har provat att smälta bitar från olika chokladkakor, kolor, Japp mm. Så enkelt och så väldigt gott. Det är bara att prova sig fram efter vad skafferiet har att erbjuda. Jag ska testa att blanda mjölkchoklad med krossade pepparkakor, för att prova om smakerna gifter sig, och dessutom ger en julig smak. Ska man bjuda flera personer på efterrätten är det enklare att koka en kolasås, som man smälter ner choklad i, häller över päronhalvorna och tillagar i en vanlig ugn.
Jag lär absolut äta varma, konserverade päron många gånger framöver och prova fler sorters choklad och godis, som kan tänkas vara gott att smälta tillsammans och servera till päronen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar