Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

5 apr. 2019

Årets pelargon 2019 blev en chokladpelargon


Den 21 mars tillkännagavs "Årets pelargon 2019", på mässan Nordiska Trädgårdars premiärdag, som i vanlig ordning gick av stapeln i Stockholm. Varje år utser Blomsterfrämjandets styrelse en jury, som sedan ska vara med och utse "Årets pelargon". De vill sätta pelargonen i fokus och visa på vilken otrolig mångfald det finns inom pelargonsläktet.Utmärkelsen "Årets Pelargon 2019" gick i år till en pelargonserie, som heter Brocade-Serien, med sorterna "Brocade Salmon Night", som har laxaprikosrosa skimrande blommor och "Brocade Cherry Night" har blommor i en klart körsbärsröd färgton. Båda sorterna har blad som är chokladfärgade med en smal, grön bladkant. På bilden syns "Brocade Salmon Night". När nätterna blir svalare får blommorna en djupare färg.Juryns motivering till årets vinnare lyder som följer:Seriens mörkt, sobert chokladbruna blad bildar i sin enkelhet en djup dramatik, som lockar dig, som vurmar för nutidens moderna, nordiskt, avskalade inredningsstil.
De läckra blommorna lyfter dig till helt nya upplevelser, ett par kontrastfyllda läckerbitar för ögat medan bladen kittlar smaklökarna för choklad på tungan.
En blomfärg för olika stil. Den ena i ton med inredningsbranschens utsedda, Årets Färg - Living Coral, den andre för den traditionelles val i härligt körsbärsrött.
De två utvalda är Chokladpelargonerna Brocade Salmon Night och Brocade Cherry Night.
I juryn för Årets Pelargon 2019 satt Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård som representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård/Prydnadsväxter, Klaus Thingholm, Syngenta, Lotta Ahlvar, trendanalytiker och projektledare för Formex, Patrik Vilsmyr från Mäster Grön, som representant för 35 svenska trädgårdsmästare i samverkan.
Årets vinnare vill ha samma förhållande som de flesta andra pelargoner. Bra jord, ljus placering, svag näringstillförsel vid varje vattning, men det är viktigt att pelargoner torkar upp mellan varje vattningstillfälle, då rötterna annars ruttnar lätt, men de får inte torka ut helt.
Själv tycker jag mycket om pelargoner med annorlunda färgkombinationer på sina blad, ibland nästan vackrare än plantans blommor och årets pelargon har verkligen blad som sticker ut.
Årets vinnande pelargoner är inga nykomlingar, utan har odlats fram tidigare. Sedan jag började att odla pelargoner har jag bara köpt årets pelargon vid ett fåtal tillfällen, då vinnarna inte alltid fallit mig i smaken. I år kommer jag troligtvis att köpa en av de vinnande sorterna, just för det vackra och ovanliga bladverkets färg. Trots att jag har haft över 200 pelargoner har jag inte haft någon sort med chokladfärgat bladverk. Egentligen hade jag tänkt att minska ner på antalet pelargoner på min balkong och jag har slängt en hel del plantor, som tyvärr drabbats av ohyra eller inte klarat vintern. Så om jag nu köper årets pelargon finns det säkert plats för den i någon hylla, men jag får inte köpa många nya plantor. Den största anledningen till att jag ska ha färre pelargoner är att jag mått och mår psykiskt dåligt och inte har samma ork som tidigare. Jag har i och för sig sagt varje vår, i flera års tid, att jag ska minska på min samling, men det återstår väl att se om jag lyckas att hålla mitt eget löfte.

1 kommentar:

  1. Hei, så fin pelargonia.
    I sommer var vi på ferie i Elløs, og da var jeg på en planteskole som hadde en stor samling pelargonier. Det var en stor opplevelse,
    Ha en fin dag,

    Klem, Ida

    SvaraRadera