Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

6 okt. 2019

Låt hösten vackra färger följa med inPå 80-talet var det populärt att göra en färganalys för att få reda på vilka färger på kläder, accessoarer, smycken och smink, som man skulle välja för att framhäva sin hudton. Man gick till en person som hade utbildat sig till färgterapeut och som tittade på hår och hud. Det gav svar på om man tillhörde gruppen vår, sommar, höst eller vinter och beroende på vilken årstid man bedömdes tillhöra gav svar på vilka färger man skulle välja på sin klädgarderob. En del personer tog testet på stort allvar och köpte nya kläder om det visade sig att de man hade sedan tidigare inte stämde överens med testresultatet. Jag åkte till Malmö för att genomgå en färganalys tillsammans med min syster och två av hennes tjejkompisar. Vi tog det mest som en kul grej. Det visade sig att jag var sommar och skulle välja kläder i svala färger med blå underton och det är vad jag så gott som alltid gjort. Jag har aldrig tyckt om varma färger med gula toner som orange, brunt och beige, som passar en person som tillhör gruppen vår.
Oavsett om jag ska välja färg på kläder, accessoarer, inredning, ja till och med blommor så tycker jag inte om gult och orange. Den enda gången som jag kan tänka mig att ha något hemma i min lägenhet med de färgerna, som jag dessutom tycker om, är nu på hösten och några små kycklingar till påsk.
Det finns mycket vackert i naturen som man kan plocka in och dekorera med såhär års. Nypon, kastanjer, äpplen, blad, fröställningar, för att bara nämna några exempel. För någon vecka sedan besökte jag Kaggagård, där jag köpte några prydnadspumpor i olika färg och form. De är fina att dekorera med direkt på ett bord eller i en skål. Man kan även göra hållare för värmeljus av pumporna, på samma sätt som jag tidigare gjort av äpplen. Läs här på min blogg hur man går till väga. Jag har sett tips på internet då man målat pumpor med olika metallfärger och dekorera dem med glitter. De såg festliga ut och jag kan tänka mig att det är ett roligt pyssel för barn, men jag tycker bättre om att ha pumporna helt naturliga.


I år är det ett riktigt rönnbärsår. Runtomkring hyreshusen där jag bor växer stora rönnar och grenarna dignar av de stora klasarna med bär i orange och rött. Rönnbär är fina att dekorera med på många sätt. Klasar med bär och blad kan läggas i mitten längs ett bord när man dukar till fest, i en skål tillsammans med pumpor eller kring ett blockljus, som ställts på ett silverfat. Vill man ägna lite mer tid åt att pyssla med rönnbär kan man trä dem på en lång tråd och sedan hänga som girlanger t.ex. i en ljuskrona. Trär man bären på en tunnare ståltråd kan man forma den till en ring eller ett hjärta och hänga i fönstret eller på dörren. Jag har två små glasflaskor med ljushållare sedan tidigare. Flaskorna brukar jag dekorera lite olika beroende på vilken årstid det är. Nu la jag rönnbär i flaskorna och eftersom bären torkar fort inomhus provade jag att koka en inläggningslag med lika delar vatten, socker och ättika, som jag hällde i flaskorna så de täckte bären. Det hade kanske gått bra att bara använda vanligt vatten, men risken hade varit att det bildats mögel på ytan. Rönnbären har hållit sig fina, men efter ett par veckor har färgen bleknat.Det vackraste med hösten tycker jag är alla träd och buskar vars blad skiftar färg i en härlig färgpalett. Jag brukar plocka in blad, som jag lägger i press i en tjock bok, som jag inte är så rädd om. När bladen torkat kan man dekorera med dem. Man kan skriva vackra ord på dem med guldpenna och sätta upp på väggen eller använda bladen som placeringskort och skriva gästernas namn på dem när man dukar till fest.


När jag besökte Fritz Blommor häromdagen stod det ett stort fat på marken utanför entrén. Det var fyllt med vatten och däri flöt solrosor i olika storlekar. Ett väldigt vackert blickfång. Det lämpar sig lika bra att ha ett fat eller skål med blommor på bordet inomhus. Man kan även lägga fina stenar i botten och flytljus tillsammans med blommorna.
Ja, det finns mycket som man kan hitta på med allt de vackra i naturen såhär års. Det behöver inte ta lång tid att fixa till eller vara krångligt. Det enkla är ofta det vackra. Har man svårt att komma på vad man ska göra kan man leta efter tips på internet, t.ex i pysselgrupper på Facebook eller göra ett besök på biblioteket och titta i pysselböcker och tidningar. Ta en promenad i naturen och plocka med dig det du hittar som kan användas till att dekorera med hemma. Sedan är det bara att släppa lös fantasin och kreativiteten.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar