Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

1 dec. 2019

Speciellt godis och snacks till jul

Vid den här tiden på året har det blivit allt mer populärt att företag marknadsför speciella godissorter, som smak- och utseendemässigt starkt förknippas med julen och som säljs under en begränsad tidsperiod. Själv tänker jag främst på Cloettas JuleSkum, de rosa tomtarna med vitt skägg. Sedan ett tiotal år har de även årstomtar med ny smak varje jul.
Marabou har i år en chokladkaka med små bitar av pepparkaka i sitt sortiment. För något år sedan lanserade Anthon Berg tre nya godisvarianter lagom till jul. "Marzipan Dark Chocolate" är en marsipankula med ett tunt lager mörk choklad och ett vitt, krispigt skal, som får den att se ut som en liten snöboll. "Hazelnuts Milk Chocolate & Winter Spices" är en kula med mjölkchokladklädd hasselnöt med ett tunt rödskimrande skal smaksatt med julkryddor. Den tredje varianten "Almonds Milk chocolate Cinnamon" är som namnet säger en mjölkchokladklädd mandel med ett tunt vitt skal smaksatt med kanel. De två första har jag själv smakat och de var riktigt goda. Jag tycker att de är lagom stora då jag föredrar små godisbitar och de var heller inte överdrivet söta.
Fazer har kommit med en ny smak på sina populära Dumlekolor nämligen Dumle Caramel Cranberry, alltså Dumle Karamell Tranbär. Jag gillar fortfarande originalet bäst och då främst den avlånga, platta klubban. Utöver de sorter som jag nämnt ovan finns mängder med lösgodis förknippade med julen, marsipangrisar, chokladtomtar, en mängd olika julkalendrar med diverse godis. Ja, det finns verkligen ett väldigt stort utbud med julgodis, som lockar både barn och vuxna.
När jag veckohandlade förra veckan gick jag förbi en hylla med en vintrig nyhet från OLW. Cheezsnowballz är vita ostbågar i rund form med smak av vit cheddarost och sourcream. Jag backade tillbaka med vagnen och efter lite övervägande la jag till slut en påse i min vagn. Väl hemma öppnade jag påsen direkt, hällde ut några snacks på diskbänken och stoppade en snöboll i munnen och sedan ett par till. Jag gillar OLW:s originalostbågar, men snöbollarna blev definitivt inte någon ny favorit i mitt tycke, mest på grund av tillsatsen av sourcreamsmaken. Istället för att slänga påsen tog jag med den till dialysen och bjöd några av sjuksköterskorna på ostbollarna. Provsmakningen resulterade i lite blandade åsikter, både positiva och negativa.
Även Estrella har kommit ut med en nytt, tillfälligt julsnacks. Det är JULGRANAR eller snarare spröda konformade Somberos med smak av gräddfil, vitlök och mild jalapeno, som till största delen innehåller majsmjöl. Estrella har sedan fem år tillbaka haft julchips med smak av lagrad julost i sitt sortiment, som finns i handeln under en begränsad tid vid jul. Jag har själv inte smakat någon av dessa julsnacks ännu.
Ytterligare en julnyhet hittar du på läskhyllan. Coca cola har kommit ut med Coca cola zero, denna gången smaksatt med kanel. Det låter som en märklig smakkombination, men jag ska inte uttala mig om den då jag inte kunnat smaka på den. Jag tål nämligen inga sötningsmedel utan mår illa och får en äcklig smak i munnen av att äta eller dricka produkter som innehåller dessa ämnen, vilket har att göra med att jag inte har någon njurfunktion. Oavsett om det är med eller utan sötningsmedel tycker jag att läskedrycker är på tok för söta och inte släcker törsten, vilket jag måste tänka på då jag bara får dricka en halvliter om dagen, vätskan i maten inräknad, då jag helt saknar urinproduktion och därför behöver dialysbehandling 4 ggr/vecka. Tyvärr blir man törstig av både godis och snacks, men jag passar på att njuta av lite jordnötter och godis under dialysbehandlingarna. Mina två julkalendrar innehåller choklad, den ena med fina, handgjorda praliner och bakom luckorna i den andra döljer sig olika likörpraliner. De passar jag på att smaska på när jag dricker lite te på kvällarna. Många har bland annat olika allergier, är gluten- eller laktosintoleranta, avstår från att äta kött och fisk eller har andra problem som gör att de inte kan äta och dricka vad de vill, men det gäller att passa på och njuta av det man kan, även när det är jul. Det är viktigt att fråga julens gäster om de kan äta allt och om så inte är fallet får man anpassa maten man bjuder på. Då blir julen bra mycket trevligare för alla.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar