Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

31 juli 2020

Enkel vinbärskaka med lite kladdig mitt


Såhär års önskar sig de flesta riktigt skönt sommarväder med sol och värme, speciellt de som har semester. De senaste veckorna har det mer liknat höstväder med en molnig himmel, regn och kraftig blåst, men det finns annat att njuta av även om vädret inte är det bästa. Det är en härlig tid nu när frukter och bär mognar och blir ätfärdiga allteftersom i både trädgårdar och i skog och mark. Jag har hört att det är ett riktigt bra blåbärsår i år och när min syster och hennes sambo hyrde stuga i Småland härom veckan plockade de blåbär, inte några mängder men så att det förgyllde frukostfilen. Jag vågar inte ge mig ut i skogen eftersom jag har svårt att gå, men det växer lite hallon- och björnbärssnår utanför huset och det är något speciellt att kunna plocka och äta några bär direkt från buskarna.
Det finns mycket gott att göra av svenska frukter och bär, allt från efterrätter till olika bakverk och det blir helt klart godare med färska bär än när de legat i frysen.
I mitt förra inlägg hade jag ett recept på en varmrätt med kyckling och röda vinbär. Nedan följer ett recept på en kaka med röda vinbär. Den är enkel att göra, blir frisk i smaken av bären och lite lagom kladdig i mitten. Jag har funderat över att baka kakan med andra bär och kanske får jag ork och tid framöver att testa en ny variant av kakan med färska blåbär, under förutsättning att jag lyckas få tag på färska blåbär, eventuellt på stans torghandel om jag har tur.
Recept
Vinbärskaka med röda bär
2 ägg
2 ½ dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
75 g smält smör
2 ½ dl röda vinbär, färska eller frysta

Skorpmjöl och smör till formen

Gör så här:
Sätt ugnen på 200ºC. Smörj och bröa en springform, 22 cm. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ner de torra ingredienserna. Vispa till sist ner smöret. Häll smeten i formen och strö över vinbären. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.

Servera kakan utan tillbehör, alternativt med vispad grädde eller vaniljglass.

Ät och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar