Jag testar gärna att odla någon ny sorts blomma, krydda eller bär på balkongen. Förra året fick jag en planta hängjordgubbe, med vackra cerisefärgade blommor. Tidigare år har jag även odlat smultron. Tyvärr blev det inte så många smultron att äta, då Tindra la beslag på lådan jag odlade i. Hon tyckte helt klart att det var en skön och väldoftande sovplats. Bättre gick det med hängjordgubben. Den gav röda små gubbar under ett par månaders tid. Dessvärre fick jag löss på plantan och valde att använda Cur Era bladlus från Nelson Garden, som är ett ekologiskt gelantinspray mot skadeinsekter på både växter inomhus, utomhus, grönsaker och bär. Eftersom jag har mina katter, som går ut och in på balkongen, vill jag inte använda giftiga bekämpningsmedel varken på balkongen eller inne i lägenheten och absolut inte i närheten av det vi ska äta. Det gamla beprövade såpvattnet är kanske lika bra och är helt klart billigare. Än lär det dröja ett par månader innan vi kan äta svenska jordgubbar, men igår köpte jag två askar importerade och med lite socker var de riktigt goda. Ett tips! Doppa jordgubbar i smält choklad och ät som de är, dekorera tårtan eller efterrätten. Chokladdoppade jordgubbar brukar vara mycket uppskattade av gästerna och är dessutom enkla att göra.
Bryt isär chokladbitar i en skål och smält i vattenbad eller micra på låg effekt. Se till att inget vatten kommer i chokladen. Smälter du chokladen i micron måste du röra om ganska ofta tills att den är helt smält. Blir chokladen för varm kan den klumpa sig, bli matt och förstörd. Doppa sedan en och en osnoppad jordgubbe till hälften i choklad. Låt chokladen droppa av i skålen innan du lägger jordgubben på smörpapper, så att chokladen får stelna. Jordgubbarna är godast rumstempererade.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar