19 juni 2015

Hel måltid i foliepaket

För många är sill och nubbe ett måste på midsommarafton, men jag hoppar helst över båda delarna. Starkare drycker har aldrig fallit mig i smaken och att äta salt sill är inte det bästa när man som dialyspatient har ett begränsat vätskeintag. Istället valde jag att tillaga lax med nypotatis och grönsaker i foliepaket, vilket också ger lite sommarkänsla. För enkelhetens skull och eftersom jag bara gjorde en portion, tillagade jag middagen i ugnen, men det går lika bra att lägga foliepaketet på grillen. För säkerhets skull tog jag dubbla ark aluminiumfolie. På botten la jag kokt, skalad och skivad nypotatis och därpå olika grönsaker och laxkuber. Till dagens anrättning valde jag sockerärtor, haricoverts, cocktailtomater, paprika, morötter och purjolök. Ibland har jag använt champinjoner, små blomkålsbuketter, salladslök, aubergine, olika sorters fisk och räkor. Jag bukar ta lite av det jag har hemma i kylskåpet. Efter att ha skurit grönsakerna och laxen i bitar och lagt dem på potatisen, toppade jag med en klick smör med kryddgrönt, citron, salt och peppar. Som ombyte brukar jag smaksätta med riven pepparrot, som jag blandat med ett par matskedar creme fraiche och riven ost. När jag varvat grönsaker med fisk, kryddat med salt och peppar och lagt på kryddsmöret försluter jag foliepaketet väl. Så långt kan man förbereda och förvara foliepaketen i kylen. När det närmar sig middagsdags sätter jag ugnen på 225° och lägger in paketet på gallret. Efter 30-40 minuter, lite beroende på vad man väljer för grönsaker, är middagen klar..Lägg foliepaketet på en talrik, öppna och strö över lite flingsalt, ät och njut. En enkel och god måltid som kan förändras lite efter tycke och smak och som dessutom ger minimalt med disk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar