Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

25 mars 2021

Frasiga våfflor utan ägg till kaffet eller som förrätt

 


 

 
Under åren har jag provat på några olika våffelrecept. Första gången jag åt våfflorna, gjorda enligt receptet nedan, var på en nybörjarträff med Svenska Pelargonsällskapets Hallandsgrupp. Förutom att de är goda så håller de sig frasiga lite längre på tallriken. I år blev det inga våfflor på årets första träff, som jag tyvärr inte var med på p.g.a. pandemin och jag inväntade min första vaccinationsdos. Istället träffades man utomhus och grillade korv.
Som den pelargonälskare jag är har jag ätit några olika bakverk smaksatta med blad från någon doftpelargon. Det är inte alla pelargoner som går att använda som smaksättning i mat och bakverk, men tanken har slagit mig att smaksätta våfflor med några av de gröna bladen från någon citrusdoftande pelargon. Tänk på att plantan inte får vara behandlad med några giftiga bekämpningsmedel, om den ska användas som krydda.
Egentligen föredrar jag våfflor med sylt och grädde, men i år tänker jag grädda våfflor nästa vecka och äta dem som förrätt till påsk. Vad jag ska servera till har jag inte bestämt än, men det blir troligtvis något med kallrökt lax och laxrom. Kanske blir det en ny favorit.
Varför firar vi då Våffeldagen? Idag är det Jungfru Marie bebådelsedag, även kallad Vårfrudagen. Denna dag infaller 9 månader innan jul och i kristna kyrkan firas den söndagen som infaller 22-28 mars. Det var då Maria fick veta av ängeln Gabriel att hon var havande med Jesusbarnet. Vårfrudagen har i folkmun, troligtvis av ett missförstånd, sedan blivit Våffeldagen, och gett upphov till seden att vi äter våfflor just denna dag. Under samma tid på året infaller ju våren och då började hönorna värpa igen och korna mjölka efter vintern, vilket gav en anledning till att fira med våfflor, vars ingredienser ägg, vetemjöl och grädde var dyrt på medeltiden. Till vardags gjordes våfflorna av bara vatten och mjöl. Det var först på 1800-talet som det blev tradition att äta våfflorna med sylt och vispad grädde till kaffet.
Ordet våffla kommer från det tyska ordet waffel, som har samma betydelse. Ordet är känt sedan mitten av 1600-talet. Man tror att ordet sattes i samband med Vår Fru, Jungfru Maria.

Recept på Anitas frasvåfflor
10 laggar

100 g margarin eller smör
2,5 dl vatten
3,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
2 tsk bakpulver
Gör såhär:
Smält matfettet och låt svalna.
Rör samman mjöl, bakpulver, mjölk och vatten  till en slät smet.
Tillsätt det avsvalnade fettet.
Grädda och lägg en och en på galler för att bevara frasigheten.
Byt gärna ut vattnet mot mineralvatten, så blir våfflorna ännu frasigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar