13 juni 2011
Sommarkringlor
När jag var liten bakade mamma ibland kringlor, som blev lite av en favorit. Enkla, torra, med kardemumma och jättegoda till ett glas jordgubbssaft med is, citronskiva och sugrör såklart. Jag har fortsatt med den traditionen och bakar kringlorna varje år, men bara på sommaren. Ibland ger jag bort en liten påse till grannarna och till min syster. Enligt receptet heter de Margits torra kringlor men jag har döpt om dem till Sommarkringlor.
Recept till ca: 135 st (Jag får alltid många fler, men gör dem mindre än beskrivningen i receptet. Ibland orkar jag inte rulla så många kringlor och då gör jag mindre deg.)
3 ägg
300 g socker
200 g smält smör eller margarin
2 dl tunn grädde
1½ l vetemjöl
10 tsk bakpulver
2 tsk stött kardemumma (Jag tar alltid mer)
Vispa ägg och socker. Tillsätt det smälta smöret och grädden. Blanda i mjöl, bakpulver och kardemumma. Arbeta degen väl och ställ sedan i kylen. Är degen för varm eller det är för varmt i rummet kan degen vara svår att rulla, men den får inte heller vara för kall. Rulla ut degen i knappt fingertjocka längder ca 20 cm långa. Använd inget mjöl till utbakningen. Forma till kringlor och lägg på bakplåtsklädd plåt. Grädda i 175 grader i 10-20 minuter tills de blivit gyllenbruna. Blir de bruna smakar de lätt lite bränt. Blir inte kringlorna riktigt torra kan du torka dem i långpanna på 50 grader i ugnen.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar