5 aug. 2011

Förberedelser inför lördagens pelargonträff

På lördag har turen kommit till mig och Lena. Vilken tur kan man då undra? Nej, det är inte fru Fortuna som kommer, utan mina vänner från Pelargonsällskapet Halland. Föreningen ordnar träffar hos olika medlemmar, då vi beunsrar varandras pelargoner, säljer och byter sticklingar och delar med oss av odlingstips m.m. Det är nästan så jag börjar få lite ångest. Jag vill ju att min odling ska visa sig från sin bästa sida, men det gör den nästan aldrig om jag ska säga vad jag själv tycker. Självkritik är ordet som passar väl in i detta sammanhang. Många av mina plantor är sticklingar, som jag köpt under våren och sommaren. De har inte hunnit växa till sig än och blommar tyvärr inte. Det kan tyckas tråkigt, men säsongen för pelargonerna är långt ifrån över för i år. Förra året var det flera plantor som blommade som finast när det var dags att ta in dem för vinterförvaring. Nu har jag fixat, städat, planerat och bakat. Jag har gjort några olika sorters bullar, som jag ska servera med ost, skinka och lite annat tilltugg. Till kaffet blir det en enkel rulltårta med grädde och hallon. Lite figurer, som jag gjort av smält choklad, sätter extra piff på garneringen.


Beskrivning till rulltårtan:
Baka en vanligt enkelt sockerkaksbotten, sådan som används till rulltårta. Låt kallna helt. Bred ett tunt lager vispad grädde på kakan och strö över färska eller frysta bär. Lämna 5-10 cm, längs långsidan på kakan, utan bär. Då är det lättare att rulla ihop den så att den håller ihop. Bred ett tunt lager grädde ovanpå rulltårtan och garnera med t.ex. bär, non stop, riven choklad eller annat kakpynt.

Rulltårtan är enkel att göra och brukar falla de flesta i smaken. Du kan byta ut vetemjölet mot potatismjöl i en del recept, så att även den som är glutenintolerant kan få smaka av kakan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar