Jag tycker det är för tidigt att äta julmat när man bjuder hem vänner i början av december. Då har man hunnit tröttna på skinkan och Jansson innan man ens kommit till dagarna före doppareda´n. Nedan hittar du ett recept på en lite annorlunda rätt med fläskfilé. Jag tycker om mat med inslag av frukt. Den söta frukten bryter av mot sältan. Är det inte frukt i den varma maten hackar jag gärna ner melon eller banan i salladen, som jag serverar upptill.
Fläskfilé med päron och apelsin, 4 personer
OBS! Det blir lite sås, så öka gärna på ingredienserna till såsen.
Jag använder konserverade päron, då det är både enklare och godare.
500 g fläskfilé
½ dl rött vin
saften av en pressad apelsin
1 dl grädde
2½ dl köttbuljong
2-3 msk kinesisk soja
1 stor pressad vitlöksklyfta
½-1 tsk timjan
salt och peppar
1 moget päron eller en liten burk konserverade päron
Till garnering
Rivet skal av en apelsin
½-1 dl hackad persilja
Skär fläskfilén i skivor och bryn på båda sidorna. Salta och peppra och lägg köttet i en ugnsfast form. Skala päronet, ta bort kärnhuset, skär i klyftor och lägg i formen tillsammans med köttet. Häll buljongen i stekpannan och tillsätt övriga ingredienser. Red av såsen och låt sjuda en stund, smaka av med salt och peppar. Häll såsen över köttet och päronen och ställ in formen i ugnen på 225 grader. När såsen puttrar tag ut formen och strö över persiljan och det rivna apelsinskalet.
Servera med pressad potatis och grönsallad.
Smaklig spis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar