30 nov. 2011

Lucköppning 1/12




































Mat och godsaker hör julen till. Förra året bestämde jag mig för att slopa risalamaltan och prova på att göra oskaka istället. Jag trodde att det var en ganska invecklad procedur. Visst tar det lite tid, men de olika momenten sköter sig nästan själv, så man kan göra andra saker under tiden. Jag gjorde ostkakan i flera små folieformar. Några blev uppskattade presenter när jag var bortbjuden, kattvakten fick en och någon frös jag in. Ska du göra full sats, enligt receptet, kräver det en riktigt stor gryta, men det går bra att minska receptet. 2 liter mjölk räcker till två små formar. På bilden har jag gräddat kakan i en portionsform och serverat med grädde och blåbärssylt. När du gräddar ostkakan i  ugnen reser den sig, så fyll inte formen mer än 2/3.

Recept Ostkaka (räcker till fem folieformar á 8,3 dl)

10 liter  3% mjölk
1 dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 msk ostlöpe (finns att köpa på Apoteket)

8 st ägg
2 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
3 dl socker
100 g sötmandel
5 st bittermandlar
smör till formarna

1. Värm 10 liter mjölk till 37°. Vispa ihop vetemjöl med 5 dl mjölk. Ta grytan från värmen, rör ner mjöl-mjölken och ostlöpen. Lägg på lock och låt grytan stå 30-45 minuter medan mjölken "löper".
2. Skålla, skala och hacka mandeln. (går bra med oskalad mandel) Smörj de ugnssäkra formarna och sätt ugnen på 175°.
3. Rör runt i ostmassan i grytan med en handvisp så att massan finfördelas och häll av vasslan efter hand (sparas till brödbak). Häll ostmassan i omgångar i ett durkslag så att vasslan rinner av.
4. Vispa ihop ägg, vetemjöl, grädde, socker, mandel och bittermandel. Blanda noga ner ostmassan.
5. Häll smeten i formarna. Grädda drygt 1 timme, täck med folie mot slutet om ostkakorna verkar bli mörka. Ostkakorna går bra att ha frysta i 4 månader.

Jag lovar att du blir populär om du bjuder på hemgjord ostkaka i jul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar