31 aug. 2012

Hallon- och rabarberpaj med mandeltäcke














En lite annorlunda paj med både pajskal och "täcke". När jag gjorde den valjde jag bort pajskalet av ren lathet och serverade den med vaniljglass. Då blev den både enkel och mumsig. Jag använde färska rabarber och frysta hallon.

Rabarber- och hallonpajPajbotten:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
1 msk socker
0,5 krm salt
Fyllning:
250 g rabarber
0,5 dl socker
0,5 dl potatismjöl
2 dl hallon
Mandeltäcke:
120 g mandelmassa
100 g smör
1 dl socker
1 dl vetemjöl

1. Gör såhär: Skär smöret i tärningar och blanda hastigt ihop alla ingredienser till pajdegen, gärna i en matberedare. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen 1 timme.
2. Kavla ut degen och fodra formen eller tryck ut degen i formen. Nagga bottnen med en gaffel och ställ in formen i frysen 1 timme.
3. Grädda pajskalet direkt från frysen ca 10 minuter i 200 grader. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
4. Skär rabarbern i bitar, lägg dem i en skål och blanda med socker och potatismjöl. Lägg rabarbern i pajskalet och strö över hallonen.
5. Riv mandelmassan grovt och skär smöret i tärningar. Blanda ihop allt med socker och mjöl till en smuldeg. Strö smuldegen över fyllningen och grädda 35-40 minuter.

Ät och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar