2 aug. 2012
Köttfärsgratäng med bacon, squash och potatis
När jag lagar mat gör jag oftast flera portioner, som jag kan frysa ned och ta med i matlådan till jobbet eller ta upp när jag inte orkar ställa mig vid spisen och kocka. Det blir lätt enformigt att laga de "säkra korten", så att prova något nytt recept är alltid kul. Receptet på denna köttfärsgratäng hittade jag i senaste numret av tidningen ISABELLAS, som är min favorittidning just nu. Köttfärsgratängen går bra att värma i efterhand, men jag har inte provat att frysa den än. Jag ökade på mängden vätska, med någon dl gräddmjölk, för att gratängen inte ska bli för för torr när jag värmer den i efterhand. Istället för färsk timjan tog jag 1 tsk torkad.
Recept
200 g tärnad bacon
2 gula lökar
400 g köttfärs (nöt-, bland- gris- eller lammfärs)
2½ dl matlagningsgrädde
500 g potatisar
200 g squash
200 g riven ost
4 skivor bröd, hackat rivet (kan uteslutas)
1 liten knippa timjan, hackad
Salt och peppar
1. Bryn hackad lök och bacon utan extra fett i en varm panna i ca 5 minuter.
2. Tillsätt köttfärs och timjan och stek ytterligare 5 minuter.
3. Tillsätt grädde, koka upp och smaka av med salt och peppar.
4. Skär potatis och squash i tunna skivor och lägg ett lager i botten av en ugnssäker form.
Krydda med salt och peppar. Lägg på ett lager köttfärsblandning och fortsätt varva gratängen.
Avsluta med köttfärs. Häll eventuellt på mer vätska. Strö över brödsmulor och riven ost och tillaga gratängen i ugnen i 180 grader i 45 minuter. Prova med en sticka så att potatisen är riktigt mjuk.
Servera med en grönsallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar