13 okt. 2012
Inbakat äpple med mandelmassa
Lördag kväll och det doftar ljuvligt av äpple och kardemumma i lägenheten. Det blev ett inbakat äpple med mandelmassa, kanel och kardemumma, till kvällsfikat. Jag har inte det bästa ljuset för fotografering i lägenheten, så jag använde hissen som fotorum och doften av nybakat spred sig i hela trapphuset.
Recept
till 4 personer
4 äpplen
100 g madelmassa
1 tsk kanel
1 tsk nystött kardemumma
1 ägg
1 rulle fryst smördeg (Jag hade en paket med mindre smördegsplattor och använde en platta/äpple)
Pärlsocker till garnering
Gör såhär:
1. Riv mandelmassan och blanda med kanel och kardemumma. Rulla ut smördegen och dela den i fyra rutor.
2. Skala och kärna ur äpplena. Skär och jämna till botten på äpplet. Ställ det på smördegsplattan och fyll hålet med mandelmassan. Jag delade äpplet mitt itu och gröpte ur kärnhuset. La i fyllningen och satte ihop halvorna, innan jag klädde in äpplet med smördegen.
3. Pensla kanterna på smördegen med uppvispat ägg och vik upp kanterna runt äpplet.
4. Pensla de degklädda äpplena och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 20 minuter i 200°.
Servera med glass eller vaniljsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar