30 juli 2014

Hallon- och rabarberpaj med mandeltäcke

















Nu när det finns både rabarber och hallon att få tag på vill jag dela med mig av ett recept på hallon- och rabarberpaj, en lite annorlunda paj med både pajskal och "täcke". När jag gjorde den valde jag bort pajskalet, av ren lathet, och serverade den med vaniljglass. Då blev den både enkel och god, men det blir säkert godast även med pajskal. Jag använde färska rabarber och frysta hallon då de vilda hallonen, som växer på grönområdet utanför huset, inte hunnit bli mogna. Det fungerade bra det också. Passa på att frys ner både hallon och rabarber nu, så kan du baka och njuta av en god paj även när sommaren är över.

Rabarber- och hallonpaj
Pajbotten:

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
1 msk socker
0,5 krm salt
Fyllning:
250 g rabarber
0,5 dl socker
0,5 dl potatismjöl
2 dl hallon
Mandeltäcke:
120 g mandelmassa
100 g smör
1 dl socker
1 dl vetemjöl

Gör såhär:
1. Skär smöret i tärningar och blanda hastigt ihop alla ingredienser till pajdegen, gärna i en matberedare. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen 1 timme.
2. Kavla ut degen och fodra formen eller tryck ut degen i formen. Nagga bottnen med en gaffel och ställ in formen i frysen 1 timme.
3. Grädda pajskalet direkt från frysen ca 10 minuter i 200 grader. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
4. Skär rabarbern i bitar, lägg dem i en skål och blanda med socker och potatismjöl. Lägg rabarbern i pajskalet och strö över hallonen.
5. Riv mandelmassan grovt och skär smöret i tärningar. Blanda ihop allt med socker och mjöl till en smuldeg. Strö smuldegen över fyllningen och grädda 35-40 minuter.

Servera med vaniljglass eller grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar