6 sep. 2014

Kalaspaj, recept


















Här bjuder jag på ett recept på matpaj, som är fylld med många goda ingredienser och ett extra fluffigt täcke. Det är kanske inte en rätt för den som räknar kalorier, men det är ju inte kalas varje dag. Enligt receptet ska pajen räcka till 8-10 personer, men då tycker jag att det är snålt tilltagna portioner.

Recept

Pajdeg
6 dl mjöl
250 g margarin eller smör, som legat framme och blivit mjukt
4 msk vatten

Fyllning
2-3 gula lökar
5 hg nötfärs, går även bra med blandfärs
1 burk champinjoner, godast att byta ut till färsk svamp
2-3 msk margarin eller smör
½ dl persilja
1-2 vitlöksklyftor
1½ dl ketchup
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2-3 hg rökt skinka eller kassler

Täcke
3 dl vispgrädde
1 hg riven ost
3 äggulor
2 msk vetemjöl

Gör såhär:
1. Rör ihop ingredienserna till degen och tryck ut i en ugnsfast form. Ställ kallt.
2. Skala och hacka den gula löken och vitlöken. Skölj den färska svampen och dela i bitar. Bryn den tillsammans med köttfärs och lök i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
3. Skär skinkan/kasslern i mindre tärningar och rör ner tillsammans med ketchup i färsen.
4. Förgrädda pajskalet i 200°, 10 minuter. Vispa under tiden grädden och blanda ner ost, äggulor och vetemjöl.
5. Fyll pajskalet med köttfärsröran och bred ut gräddblandningen över hela gratängen.
6. Grädda pajen i ugnen i 200° 30-40 minuter, eller tills att den fått en vackert gyllenbrun yta.

Servera pajen tillsammans med en god sallad, gärna med någon frukt i, som melon eller papaya.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar