Morotsmuffins i miniformat

Jag är ingen älskare av jättestora kakor och bakverk, kanske beror det delvis på att jag är rätt liten i maten. Det är gott med något litet sött till en kopp te, men det räcker med ett par munsbitar sedan är jag nöjd. När jag fyllde 40 år bjöd jag mina gäster på buffé, inte bara som huvudrätt, utan även en efterrättsbuffé. Jag hade bland annat gjort ett par olika sorters biscotti, ambrosiatårta som små muffins, blåbärsparfait och vaniljpannacotta i små glas. Allt i lagom stora portioner för att man skulle orka med att njuta av flera små godsaker eller bara välja en enda liten efterrätt. I helgen blev jag bjuden på minimala små morotsmuffins, när jag var på träff med pelargonsällskapet Halland. De söta bakverken var så små att de nästan platsat på fatet i en dockservis. Receptet räcker till 20 små muffins, men då Christell som bakat och stod för fikat hade använt riktigt små folieformar att baka ut kakorna i räckte smeten till några extra morotsmuffins. När man gräddar muffinsen i ugnen höjer de sig knappt. Därför kan man fylla formarna nästan till kanten. (Christells anm.) Varför inte passa på att så lite egna morötter i trädgården till muffinsbaket framöver.
Recept
2 ägg
1 dl farinsocker
1 dl mjölk
½ dl smör- &rapsolja
2 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
2 morötter
Frosting
1½ dl kesella kvarg
½ dl florsocker
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°.
Ställ muffinsformarna på en plåt.
Skala och riv morötterna fint.
Vispa ihop ägg och farinsocker.
Rör i mjölk och smör- &rapsolja.
Blanda mjöl, bakpulver, kanel och vaniljsocker och rör ner i smeten.
Tillsätt morötterna och blanda ihop.
Fördela smeten i muffinsformarna och grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter.
Medan muffinsen kallnar rör ihop kvarg och florsocker till en jämn smet.
Bred frostingen på de kalla muffinsen.
Skär smala morotsremsor med potatisskalare, rulla ihop till små morotsrosor och dekorera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar