Rabarber med knäckig topping

Utländsk
frukt och grönt i all ära, men det är mycket godare med de primörer som
är svenskodlade. Nu väntar en härlig tid när man kan skörda bär, frukt
och grönsaker i sin egen trädgården och för oss som inte kan odla själva
finns det ofta möjlighet att handla i någon gårdsbutik eller torghandel.
Jag brukar köpa jordgubbar tidigt på säsongen, men oftast kräver de
utländska bären en del socker för att smaka bra. De är alltid något
speciellt med de första svenska, närproducerade gubbarna. Stora, söta
och med mycket mer smak än de importerade. Än så långe är det inte så
mycket i trädgården som är klart att plocka in, men de fösta späda
rabarberna är färdiga i alla fall här nere i södra delarna av landet.
Det finns mycket gott att göra med dessa stjälkar. Jag gillar att baka
vanliga enkla muffins med smak av kardemumma och några bitar rabarber.
Recept på rabarbermuffins hittar du här. En enkel smulpaj är annars en klassiker. Jag hittade ett nytt recept på
knäckig rabarberpaj häromveckan, när jag besökte tidningen Hembakats
facebooksida. Receptet är till fyra portionsformar, men självklart går
det lika bra att göra pajen i en större form. Jag valde att öka sockret
på rabarberna eftersom jag inte gillar när de blir för syrliga. Sedan
valde jag att koka ingredienserna till knäcken på svag värme i 15 minuter, innan jag rörde ner de torra ingredienserna,
vilket det inte står något om i originalreceptet. Jag brukar sällan
följa nya recept slaviskt. Det är mer spännande att experimentera lite
själv när man lagar mat och bakar. Framöver ska jag testa att byta ut
rabarbern till äppelklyftor
Recept
till 4 portionsformar eller 1större pajform.
Fyllning
150 g rabarber
1–2 tsk strösocker (Jag tog 2 msk)
Topping
75 g smör
2 msk ljus sirap
½ dl vispgrädde
1 dl vetemjöl
1 ¼ dl havregryn
½ dl strösocker
½ tsk bakpulver
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175°. Skär rabarbern i
c:a 1 cm långa bitar. Fördela dem i portionsformarna, ca 10 cm i
diameter. Strö över sockret.
2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap och grädde. (Koka ev. 15 min på svag värme)
3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner smörblandningen.
4. Fördela smeten över rabarbern i formarna. Grädda pajerna mitt i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna.
5. Servera pajerna med glass, vaniljsås eller vispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar