Vid jul förra året kokade jag risgrynsgröt, liksom i år, men i fjol blev det lite väl mycket gröt. Det är lättare att koka några fler
portioner,än att bara koka någon enstaka till mig själv och jag är ju inte så stor i maten och någon tomte kom inte förbi och hjälpte till att äta upp den heller. Visst kan man köpa färdigkokt
gröt, men jag tycker att den man kokar själv är helt klart godare. Det
tar i och för sig en timma innan gröten är klar, men det är inte svårt
att koka gröt och den sköter sig så gott som själv när den står och
sväller på spishällen. Att beräkna hur mycket mat som går åt till ett
julbord är inte lätt. Oftast blir det en hel del mat över, som man får
äta i flera dagar efter julafton och det kan bli lite trist. Så vad hittar man på med överbliven gröt? Jo, istället
för att slänga den bestämde jag mig för att göra risgrynspudding, vilket
jag aldrig gjort tidigare. Det kan väl inte vara särskilt svårt och det
var det inte heller, men det fanns en hel del olika recept på
risgrynspudding, när jag sökte på internet. Jag minns att min mamma
brukade ha russin i puddingen, men det tyckte jag inte om. Jag hittade
bland annat recept på risgrynspudding smaksatt med rivet citronskal
eller kardemumma. Jag valde det sistnämnda, då jag gillar smaken av
kardemumma i både bakverk och efterrätter och jag blev verkligen nöjd
med resultatet efter att jag provsmakat puddingen med vispad grädde och
jordgubbssylt. Får du gröt över tycker jag verkligen att du ska prova på
att göra en risgrynspudding enligt receptet nedan för den var väldigt
lätt att göra och blev riktigt god.
Recept
Risgrynspudding 4 personer
Ingredienser:
400 g risgrynsgröt (Jag kokade gröten enligt receptet på risförpackningen)
1 dl vispgrädde eller mjölk
2 ägg
2 msk socker
1 tsk kardemummakärnor
1 krm salt
smör till formen
Gör såhär:
1. Värm ugnen till 200°C.
2. Smöra en ugnsfast form.
3. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Det går bra att använda färdigmald kardemumma, men hela kärnor som mortlas ger mer smak.
4. Rör ihop
gröt, vispgrädde, ägg, socker, salt och kardemumma till en jämn smet och häll i formen.
5.
Grädda mitt i ugnen i c:a 50 minuter. Täck med aluminiumfolie om
puddingen får för mycket färg innan den är klar. Känn med en sticka så
att den är färdig inuti och inte kladdig.
5. Servera puddingen lätt ljummen med jordgubbssylt och vispad grädde eller saftsås med hallon eller jordgubbar.
Smaklig spis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar