14 okt. 2011

Citroncheesecake med passionsfrukt

Cheesecake är inte någon av mina favoritkakor, men denna varianten kan jag äta både en och två bitar av. Tack Christina även för detta receptet!

15 digestivekex
50 g smör/margarin

Fyllning:
4 gelatinblad
2 ägg
400 g philadelphiaost
2 dl crème fraîche
1 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
Rivet skal och saft av ½ citron

Glasyr:
1 gelatinblad
2 msk socker
4 msk vatten
4 passionsfrukter

Garnering:
1 ½ dl bär

Finfördela kexen, smält fettet och blanda ihop. Tryck ner degen i en rund form med löstagbar kant. Ställ i kylen. Lägg gelatinbladen i vatten cirka 5 min. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraîche, socker, vaniljsocker och citronskal till en jämn smet. Vispa äggvitorna hårt och rör ned i smeten. Värm citronsaften. Ta den från värmen och lägg i de urkramade gelatinbladen. Låt det svalna något och rör ned det i smeten. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Ställ i kylen minst 1 timma. Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten 5 min. Hetta upp socker och vatten. Lös upp det urkramade gelatinbladet. Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna. Ta fram formen och bred över glasyren. Låt stå i kyl minst 1 timma. Garnera eventuellt kakan med bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar