20 dec. 2011
Lucköppning 20/12
Att placera ett kanderat äpple, vid varje tallrik på julbordet, ser trevligt ut. Det smakar gott med en blandning av syrligt och sött efter all mäktig julmat. Vid sidan om äpplet kan man sätta ett snapsglas med en blommande tulpanlök och varför inte en kvist lummer med en röd rosett kring servetten, så har du en fin och enkel juldukning. Gör de kanderade äpplena kort innan de ska användas eller ätas. Det kanderade sockret tar fort åt sig fukt och tappar sin fina glans. Det fick jag bittert erfara.
Recept
Kanderade äpplen
10 röda syrliga äpplen
4½ dl strösocker
2 dl vatten
1 msk glukos
blom- eller glasspinnar
kokos eller hackade nötter till garnerning
1. Tvätta och torka äpplena och stick en pinne vid skaftet, i varje äpple.
2. Mät upp socker och vatten i en kastrull och låt sockret smälta på svag värme. Tillsätt glukos och några droppar karamellfärg. Låt koka c:a 20 minuter eller tills att blandningen mäter c:a 150°C.
3. Sockret ska karamelliseras och bli ljusbrunt. Om den inte kokar tillräkligt länge, blir kanderingen seg istället för knäckig.
4. Stäng av värmen. Doppa äpplena i knäcken, låt rinna av, strö över kokos omgående och ställ äpplena på en bakpappersklädd plåt, så knäcken kallnar och stelnar.
OBS! Knäcken blir väldigt varm!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar