21 dec. 2011
Lucköppning 21/12
I vår släkt har vi alltid haft knytkalas på julafton. Var och en bidrar med något gott till julbordet, så slipper familjen vi ska vara hos fixa med allt ätbart. Här kommer en enkel sillinläggning, som du fixar på en halvtimma. Även om du inte tycker att du kan laga mat, kan jag lova dig att du gör succé med Sofus pikantsill. Följ receptet till punkt och pricka, så blir den god. Receptet har jag hämtat från mammas receptpärm och hon har till och med skrivit "mycket god" på receptsidan. Det går utmärkt att använda en burk 5-minuterssill istället för att koka egen lag och lägga sillen i.
Recept
Sofus pikantsill
4-6 urvattnade sillfileer eller hoppa över lagen och använd en burk 5-minuterssill
Lag:
1 skivad gul lök
10 st krossade svartpepparkorn
1 dl ättiksprit
1½ dl vatten
1 dl socker
Marinad:
1 dl Heinz ketchup
1 msk tomatpure
½ dl olja
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk kapris
½ finhackad gul lök
Gör såhär:
1. Koka upp lagen. Låt den svalna och häll den över sillfileerna, som får stå kallt under natten.
2. Ta upp sillfileerna och skär i smala bitar och lägg i en skål.
3. Blanda ingredienserna till marinaden och slå över sillbitarna.
4. Låt stå kallt några timmar innan servering och garnera med äggklyftor.
Jag har också gjort den här goda sillen till många jular. Det är det dock viktigt med Heinz ketchup. Blir inte lika god med andra märken. Gabriella
SvaraRadera