26 juni 2013

Fläderblomssaft

Nu blommar flädern för fullt, så passa på att ge dig ut och plocka en kasse blommor och gör  egen fläderblomssaft. Den är läskande god att dricka kall med is och citronskiva eller att ha i sommarens bål, för den som önskar en mer vuxen smak. Av blommorna kan man också göra gelé, chutney eller torka dem till te.

Recept
Fläderblomssaft

30 blomklasar fläder
1½ kg strösocker
3 citroner
40 g citronsyra
1½ l vatten

Gör såhär:
Tvätta citronerna väl och skiva dem. Lägg fläderblommor och citronskivor i en gryta eller större kärl. Koka upp vatten och socker och rör tills att sockret löst sig. Häll i citronsyran. Häll det i grytan över blommorna och citronskivorna. Ställ svalt och låt stå i 5 dygn och rör om då och då. Sila och häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara saften i kylskåp. Går även bra att frysa i plastburkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar