Plötsligt var sommaren över och september, den första höstmånaden, tog sin början. Nu har även den passerat och det är redan oktober. Dagarna blir allt kortare, men i Halmstad har vi haft flera, riktigt sköna dagar under de senaste veckorna, med sol och nästan 20°C varmt. Nu verkar tyvärr höstvädret ha tagit över med regn och lägre temperatur, även om solen visar sig emellanåt och gör att jag blir på bättre humör. Jag är född på våren och det är också min favoritårstid. Hösten tycker jag är jobbig när dygnets ljusa timmar blir allt färre och jag oftast sitter ensam hemma på kvällarna tillsammans med mina katter.

Under den ljusa tiden på året vistas jag ofta utanför hyreshuset, som jag bor i. Jag matar fåglarna och ekorrarna, pysslar lite med blommorna i rabatten och kör en sväng med min handikappskoter och hälsar på grannhusens katter. Då och då möter jag någon granne, som jag pratar bort en stund med, och ibland stannar någon helt främmande person till och kommenterar eller frågar något om mina katter. Under årets mörka tid ser man mest grannarna när de passerar ut eller in genom ytterdörren eller när de är i tvättstugan.
Såhär års börjar pysslet minska med alla mina pelargoner på balkongen och de nytillkomna palettbladen inomhus, även om jag borde rensa bort en del vissna blad och blommor. Jag har fortfarande en del sticklingar, som ligger ute till försäljning på Tradera, och en och annan pelargon ska få större kruka och andra ska för säkerhets skull kontrolleras så att de inte har fått rotlöss. För att se om pelargonen har fått rotlöss krävs det att man lyfter upp hela plantan ur krukan, då de syns som vita prickar eller avlagringar i jorden och på krukans insida. Sedan ska jag plocka fram värmefläkten och sätta ut den på min inglasade balkong. Fläkten håller temperaturen på en lagom nivå för alla de över 200 pelargonerna som övervintrar ute på balkongen.

Eftersom
växterna inte kräver så mycket omvårdnad nu har jag lite mer tid över
att pyssla inomhus, när orken och lusten finns. Jag tycker om inredning
och gillar att göra fint bland annat på soffbordet, med ljus, blommor
eller några andra dekorationer. Nu på hösten finns det mycket vackert
att plocka in från naturen och trädgården. Jag gillar prydnadspumpor,
som finns i ett flertal olika färger, mönster, strukturer och storlekar.
Pumpor förknippas ofta med halloween, men jag tycker att de är fina att
dekorera med hela hösten, utöver de stora orange som man skär ut hemska
ögon, näsa och mun på. De hör hemma bland spöken, häxor, fladdermöss,
bus och godis. Ett par år
odlade jag pumpor i min pappas trädgård, men den tiden är förbi och nu
får jag köpa dem istället. De brukar vara lätta att få tag på i
blomsterbutiker, på torghandeln och numera hittar man dem även hos allt
fler matvarubutiker.

Det har blivit populärt att måla pumpor i olika färger och mönster och dekorera dem med glitter och pärlor m.m. ett roligt pyssel för både barn och vuxna. Bilden på de målade pumporna har jag tagit i Blomsterlandets butik, på Hallarna i Halmstad. Personligen tycker jag att pumpor är vackrast som de är helt naturella. Man behöver absolut inte göra något invecklat arrangemang för att få ett vackert blickfång på soffbordet. Det räcker med några pumpor i en skål, för att göra det höstfint. Välj gärna pumpor med varierande utseende för att få en mer spännande dekoration. Jag är inte så förtjust i gula och orange färgtoner och väljer därför benvita pumpor och de i olika gröna nyanser, enfärgade, randiga, marmorerade, släta och knottriga.

Jag gillar inte konstgjorda blommor, frukter och bär, men ibland kan de trots allt vara ett bra alternativ om man hittar de som är hyfsat naturtrogna. Den söta hemtrevnaden, som växer som en tuva med mängder av små, små gröna blad, är fin att dekorera efter årets olika årstider, helger m.m. Det man får tänka på är att dekoren ska vara väldigt lätt så att den inte trycker ner plantan och att man flyttar runt pyntet efter hand. Allra bäst är om man kan fästa dekorationen på en pinne, som sticks ner i plantan. Jag köpte två olika gröna organzaband, som är tunna, halvt genomskinliga med lite skimmer. Med en nål, med ett större huvud i glittrande grönt, fäste jag banden i tuvan och placerade två konstgjorda pumpor intill. Band, nål och pumporna har jag köpt i en blomsterbutik, men brukar även finnas hos t.ex Panduro.
Utöver trädgården bjuder naturen på mycket vackert på hösten. Man kan plocka nypon, ekollon, japanska lyktor, rönnbär, äpplen av olika sorter och storlekar, kastanjer med eller utan skal, kottar, fröställningar och grenar. Ja, det är bara att ge sig ut och se vad man hittar.
Jag brukar skölja av frukter, bär m.m. och låta allt torka på en handduk innan jag sätter igång och arrangerar och pyntar, dels för att de ska bli rena men även för att få bort eventuella små spindlar och kryp.
Jag
har två små glasflaskor med ljushållare. De brukar jag dekorera på lite
olika sätt. På bilden nedan har jag fyllt flaskorna med rönnbär och
hällt på en s.k.1-2-3-lag med vatten, ättika och socker, som bland annat
används till inläggning av gurkor. På så vis torkar inte rönnbären
eller riskerar att mögla, vilket kan hända om man häller på vanligt
kranvatten.
Att göra en fin höstplantering att t.ex. ha på trappan utanför ytterdörren är populärt. I planteringen på bilden längre upp i inlägget har jag utöver växterna även använt
mig av grön mossa, en gren som jag hittade utanför huset, rödlök och en
kronärtskocka. Det finns fler grönsaker och även frukter, som blir vackra i
en plantering, som purjolök, äpplen, granatäpplen m.m. Risken finns i
och för sig att fåglar tar sig en smakbit om det är något som lockar.
Utöver att lägga frukter, bär och annat vackert i en skål är det bara fantasin som sätter gränsen för vad man kan dekorera. Vid en middagsbjudning är det fint att lägga en pumpa vid varje kuvert och sätta fast ett litet placeringskort med en nål i varje pumpa. En silverbricka med ett blockljus blir enkelt höstfint med bland annat rönnbär runt omkring. Det går enkelt att göra en dörrkrans om man köper en färdig krans av torkad, grön mossa, som man sedan snabbt dekorerar genom att fästa pyntet med en limpistol. Limmet i en limpistol är väldigt varmt, men kallnar och stelnar snabbt så att dekoren snabbt sitter på plats. Löv i höstens färger kan man pressa och torka i en gammal bok och sedan lägga på bordsduken, skriva vackra ord på dem eller gästernas namn och använda löven som placeringskort.
Passa på att ta en promenad i naturen när höstsolen skiner. Alltid hittar du något vackert att plocka med, som sedan kan ge lite extra höstfeeling inomhus.
