Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

16 juli 2017

Baka kringlor - en sommartradition


I våra svenska hem finns det oftast en hel del olika traditioner, speciellt när det gäller mat och bakverk. Många av dem är främst förknippade med årets största högtider jul, påsk och midsommar. En och annan nyhet hamnar kanske på matbordet vid dessa helger, men man kan inte tänka sig att ändra och byta ut de klassiska rätterna, som ofta varit en tradition år efter år, ibland i flera generationer. Vad vore t.ex. midsommar utan jordgubbar eller ett julbord, som saknar griljerad skinka?
I min familj var det tradition att bjuda den som fyllde år på frukost på sängen, sjunga och uppvakta med presenter tidigt på morgonen. Till jul gjorde vi egen bräckkorv, som vi lämnade in till ett rökeri eller matbutik, för att få den rökad. Sedan skulle den stekas innan den serverades. Receptet på korven har gått i arv i flera generationer och jag minns den väl från julborden hemma hos mammas mostrar och morbror, där vi firade jul när jag var liten. Vår julgran satte vi in på lillejulaftons kväll och hela familjen hjälptes åt att klä den, sätta ljusslingan på plats och stjärnan i toppen. Den av oss i familjen, som vaknade först på julaftonens morgon, fick äran att tända ljusen i granen, men ljusslingan fick absolut inte tändas tidigare och elljusstakar och adventsstjärnor fick tändas först på 1:a advent. Min mamma tyckte om att baka och laga mat. Hon tog gärna hand om bär och frukt, både från vår trädgård och det som vi i familjen hjälptes åt att plocka i naturen, och gjorde bland annat saft, sylt, mos och gelé. När jag kom hem från skolan fick jag ofta hembakade kanelbullar. Mamma var duktig i köket och det är många maträtter, som hon lagade, som jag gör idag och jag tror att det är av henne jag fick mitt intresset för att laga mat och baka. Jag har tagit efter några av hennes traditioner i köket. En av dem är den hemgjorda bräckkorven, som vi hjälptes åt att göra till jul. Tyvärr är det svårt att hitta någon butik, som tar emot korv för rökning idag, så de sista åren har jag köpt en liknande korv, som är lokalproducerad. Nu när det är sommar är det näst intill ett måste att baka de goda kringlorna, som mamma brukade göra. Det var lite av en speciell tradition att få kringlor till eftermiddagsfikat, för det var bara på somrarna, som hon bakade dem. Ofta hade vi med oss kringlor till stranden och mammas hemkokta jordgubbssaft med is och citron på termos. Tyvärr gick min mamma bort alltför tidigt, då jag bara var 18 år, men hennes sommarkringlor bakar jag varje sommar. Receptet finns i en röd, gammal pärm, där mamma skrivit ner alla recept för hand i gammaldags skrivstil. "Margits torra kringlor" står det i pärmen, men i vår familj har vi alltid kallat dem för sommarkringlor. Var receptet ursprungligen kommer ifrån vet jag tyvärr inte. Idag har jag varit på barnkalas i Värnamo, då min systerdotters Livia fyllde 1 år. Jag hade lovat att ta med en påse kringlor till min syster och självklart fick Livia smaka på sin allra första kringla och kanske kan jag föra traditionen vidare i släkten, med dessa enkla, spröda, små kringlor med smak av kardemumma. En påse kringlor är en trevlig överraskning att ta med sig, om man är hembjuden till någon i sommar.

Det tar sin tid att rulla ut alla kringlorna, så jag bakar dem i omgångar. Jag gör degen på kvällen, låter den ligga i kylen över natten och bakar halva satsen ena dagen och resterande dagen därpå. Enligt receptet ska degen räcka till c:a 135 st. Jag får alltid många fler kringlor, men jag rullar ut dem tunnare och gör dem lite mindre än i receptets beskrivning. Det går bra att halvera receptet eller ta 2/3 av ingredienserna, som jag brukar göra. 

Recept:
3 ägg
300 g socker
200 g smält smör eller margarin
2 dl tunn grädde
1½ l vetemjöl
10 tsk bakpulver (Verkar mycket men jag har inte skrivit fel)
2 tsk nystött kardemumma (Jag tar lite mer då jag gillar kardemummasmaken)
Vispa ägg och socker. Tillsätt det smälta smöret och grädden. Blanda i mjöl, bakpulver och kardemumma. Arbeta degen väl och ställ sedan i kylen. Är degen för varm eller det är för varmt i rummet kan degen vara svår att rulla, men den får inte heller vara för kall, då kan degen dela på sig när man rullar ut den. Jag brukar ta ut en bit deg i taget ur kylskåpet, rulla till en tjock korv och dela den i bitar, lagom stora till en kringla. Rulla ut till knappt fingertjocka längder c:a 20 cm långa, eller mindre om så önskas. Använd inget mjöl till utbakningen. Forma till kringlor och lägg på bakplåtsklädd plåt. Grädda i 175 grader i 10-20 minuter tills att de blivit gyllenbruna. Blir de bruna smakar de lätt lite bränt. Blir inte kringlorna riktigt torra kan du lägga dem i en långpanna och sätta in dem i ugnen, som då ska stå på 50 grader. Det tar sin tid att baka alla kringlorna, men det är det helt klart värt. Lycka till!


1 kommentar:

  1. Det var bra många år sedan jag åt något sådant, så gott :)

    SvaraRadera