Jungfru Marie bebådelsedag eller Vårfrudagen, som denna söndag heter inom den kristna kyrkan, firas 9 månader innan jul och infaller söndagen 22-28 mars. Det var då Maria fick veta av ängeln Gabriel att hon var havande med Jesusbarnet. Vårfrudagen har i folkmun sedan blivit Våffeldagen, som gett upphov till seden att vi äter våfflor just denna dag.
Jag brukar göra egen våffelsmet, då jag tycker att det ger godast våfflor, men lite enklare är det att göra smeten av våffelmix från affären. Som tillbehör vill jag ha vispad grädde och helst hemkokt jordgubbssylt. Ibland serveras våfflor som förrätt med t.ex. skagenröra, löjrom med creme fraiche och hackad rödlök eller kallrökt lax och pepparrotsvisp. Ett gott tilltugg, som t.ex. kan passa väl in under den kommande påskhelgen.
Under åren har jag provat på några olika våffelrecept. Det senaste, som jag fastnat för, är Anitas våfflor. Första gången, som jag blev bjuden på våfflor, tillagade enligt Anitas recept, var på en träff med Svenska Pelargonsällskapets hallandsgrupp. Förutom att de är goda blir de inte mjuka och tråkiga efter bara några minuter på tallriken. Som den pelargonälskare jag är har jag ätit några olika bakverk smaksatta med blad från pelargoner. Det är inte alla pelargoner, som går att använda som smaksättning i mat och bakverk, men jag kanske ska prova på att smaksätta våfflor med några av de gröna bladen, från någon ctrusdoftande pelargon framöver. Tänk på att plantan inte får vara behandlad med några giftiga bekämpningsmedel, om den ska användas som krydda.
Recept på Anitas frasvåfflor
10 laggar
100 g margarin eller smör
2,5 dl vatten
3,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
2 tsk bakpulver
Gör såhär:
Gör såhär:
Smält matfettet och låt svalna.
Rör samman mjöl, bakpulver, mjölk och vatten till en slät smet.
Tillsätt det avsvalnade fettet.
Grädda och lägg en och en våffla på galler för att bevara frasigheten.
Byt ut vattnet mot bubbelvatten, så blir våfflorna ännu frasigare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar