Nu blommar flädern för fullt, så passa på att ge dig ut och plocka en
kasse blommor och gör egen fläderblomssaft. Den är läskande god att
dricka kall med is och citronskiva eller att blanda i sommarens bål, för den
som önskar en mer vuxen smak. Att göra egen fläderblomssaft låter kanske krångligt, men det är väldigt enkelt. Av blommorna kan man även göra gelé,
chutney eller torka dem till te.
Recept
Fläderblomssaft
20 blomklasar fläder
1 kg strösocker (Jag minskade mängden socker till 8 dl, då jag inte vill ha så söt saft)
2 citroner
40 g citronsyra
1 l vatten
Gör såhär:
Tvätta citronerna väl och skiva dem. Skölj av blomklasarna och lägg
i en gryta eller större kärl, tillsammans med citronskivorna. Koka upp vatten och socker och rör tills
att sockret löst sig. Tillsätt citronsyran och häll sedan över de varvade blommorna och citronskivorna. Låt svalna och ställ sedan i kylskåpet. Låt stå 3-4 dygn och rör
om då och då. Sila sedan och häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara saften
i kylskåp eller frys in den i plastburkar. Jag har ingen silduk. Istället använde jag en kökshandduk, som jag la i ett durkslag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar