Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

22 mars 2019

Grönskande små musöron inomhus























När våren närmar sig bjuder naturen på mycket vackert. Jag förundras över att jag känner samma härliga känslor i kroppen varje år när jag ser den första snödroppen, fjärilen, vitsippan och humlan. Ja, listan kan göras lång. Det har blåst mycket de senaste veckorna och vädret har skiftat från regn och rusk till blå himmel och sol. Någon dag värmde solen riktigt skönt mot ansiktet, när jag hittade en plats där det var lä, men under de gråa och regniga dagarna har våren känts långt borta och det har tärt på både psyket och orken.


















Jag besökte en av stans blomsterbutiker i förra veckan och där möttes jag av en vacker syn. Där fanns ett flertal olika vårblommor som penséer, tusenskönor, små påskliljor, kungsängsliljor och primulor med blommor i en härlig blandning av regnbågens alla färger.
Under flera år har jag haft vårlökar och primulor inomhus tidigt på året. Tyvärr håller de inte så länge inne i värmen, men jag har sparat dem på balkongen och framåt våren har jag grävt ner dem i rabatten utanför hyreshuset. Nu blommar några krokus och snart även minipåskliljorna och framöver kommer bland annat pärlhyacinter, tulpaner och primulor och sprider vårkänslor utanför huset. En del av vårlökarna hade någon slängt bland trädgårdsavfallet. Jag tyckte att det var synd att kassera dem, så de fick göra sällskap med de andra vårblommorna i rabatten.


















I södra delarna av landet, där det är mildare väder än norrut, kan man redan nu plantera olika vårblommor i en större kruka och sätta på balkongen eller vid entrén. Då kan man enkelt ta in krukan om temperaturen sjunker och det blir frostgrader.
Utanför hyreshusen, där jag bor, har trädgårdsarbetarna klippt ner en hel del buskar under de senaste veckorna. Jag passade på att ta in några grenar, som jag satte i en glaskaraff, ett fynd som jag köpt för en femma på loppis. Det tog bara ett par dagar tills att det var gröna små musöron på grenarna. Jag brukar passa på att hämta grenar hos min pappa, när äppelträden och forsythiabusken blivit klippta i hans trädgård. Då får man både grönska och vackra blommor inomhus. När man tar in grenar bör man ge dem nya snittytor, annars kan grenarna få svårt att suga upp vatten. Se till att inga blad eller blommor hamnar under vattenytan, då de gör att det lättare växer bakterier i vattnet. Byt gärna vattnet i vasen varannan dag så det håller sig fräscht.
Det finns en hel del andra grenar, som är vackra att ta in såhär års, t.ex. magnolia, sälg och björk. Har man egen trädgård är det dessutom helt gratis eller så kan man passa på när kommunen klipper träd och buskar såhär års.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar