Juni, juli och augusti är årets sommarmånader, så ser man till almanackan är sommaren över för i år, men då dygnets medeltemperatur hållit sig varaktigt över 10°C har det varit sommar även in i september månad enligt den meteorologiska definitionen på sommar. Vårt land är ju avlångt och temperaturen skiljer sig avsevärt från söder till norr, vilket gör att hösten nu kommit i mer än halva Sverige, om inte i hela landet med tanke på att det bara var 3°C natten som passerade i Halmstad. Oavsett sommar eller höst finns det många goda, svenskodlade grönsaker och frukter att sätta tänderna i såhär års.
När sommaren börjar och de första svenska jordgubbarna är mogna brukar jag tänka att i år ska jag verkligen passa på att njuta av de lokalodlade, röda gubbarna hela säsongen, så mycket jag bara kan och får, för plötsligt är sommaren slut liksom de svenskodlade jordgubbarna. De sista veckorna har det varit tomt utanför ICA-butikens entré, där jag oftast brukar handla. Hela sommaren har där stått ett stånd varje dag där de sålt närodlade hallon och jordgubbar.
När jag handlat de senaste veckorna har det ändå funnits jordgubbar att köpa, men då inne på butikens fruktavdelning, så jag har köpt en liter varje vecka även om jag inte får äta så många jordgubbar då jag har dialys. Oftast brukar jag äta dem som de är eller med lite strösocker och gräddmjölk. Något annat som jag tycker är väldigt gott är att doppa jordgubbarna i smält choklad. Jag förbereder frukten, skalar den om det behövs, skär den i bitar och lägger upp den på ett fat. När chokladen är smält sticker jag en liten gaffel i en fruktbit, doppar i den smälta chokladen och in med den i munnen. Mmmmmm, underbart gott!
Det går bra att använda vanlig blockchoklad, men ibland köper jag choklad i en av stans chokladbutiker. Den är dyrare, men ger helt klart en mycket godare smakupplevelse. Då jag oftast äter ensam räcker det att smälta några bitar choklad i en riktigt liten skål i mikron. Jag delar chokladen i mindre bitar och tillsätter en skvätt vispgrädde och sätter in skålen i mikron på full effekt i 10-15 sekunder och rör sedan om med jämna mellanrum tills att chokladen smält och blandat sig ordentligt med grädden. Det är viktigt att pausa och röra om med korta intervaller då risken annars är att chokladen blir för varm och klumpar sig. Hur mycket grädde man ska använda beror helt på hur tjock man vill att chokladsåsen ska vara. Grädden går att utesluta helt. Vilken typ av choklad man använder är en smaksak. Toblerone är en av mina favoriter och jag har även använt flera av Marabous olika chokladkakor. Härom dagen hittade jag en ny smak på Marabous 200 g chokladkakor på RUSTA. De kostade bara 9 kr/st. Klassisk Marabou Mjölkchoklad med väldigt små bitar av KEX och nougatsmak, var väldigt god att doppa frukt i och chokladsåsen fick en lite krispig struktur.
Självklart är det gott att även doppa annan frukt i choklad, som melon, ananas, vindruvor, äpple, päron och även marshmallows. Är man flera som ska äta är det en fördel att använda en fonduegryta till chokladen, men har man ingen sådan kan man smälta chokladen med grädden i en vanlig gryta och hälla upp i en gemensam, större skål eller små skålar till var och en. De kan lätt sättas in i mikron om chokladen blir för kall och behöver värmas upp.
I de flesta recept rekommenderas 200 g choklad till 1-2 dl grädde. Vill man ha en mer vuxen smak kan man tillsätta 1-2 msk konjak. Chokladen smälts i grädden, som först kokats upp och sist tillsätts konjaken.
Chokladdoppad frukt är väldigt gott och är enkelt och går fort att fixa till. Jag tycker att det är något speciellt med smaken av svensk, färsk frukt och bär, så passa på nu och njut innan säsongen är över.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar