Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

24 jan. 2021

Våren har tjuvstartat med bl.a. Primulor, Engelska pelargoner och Minipenséer

Jordviva, Primula vulgaris

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det kändes som om vintern kom på ett tillfälligt besök under några dagar då marken i Halmstad var täckt av ett tunt, tunt lager av snö och termometern visade på -8°C. Solen sken och den lilla snön som föll gjorde att det blev mycket ljusare, vilket verkligen piggade upp i jämförelse med den  grå, regntunga, himlen, som vi fått stå ut med stora delar av hösten och vintern.
Plötsligt kändes våren väldigt långt borta, men samtidigt var det härligt att se barnen leka och åka pulka på den lilla kullen vid lekplatsen, strax utanför hyreshuset där jag bor. Det behöver inte komma många snöflingor för att barnen ska komma ut och åka, även om snön knappt täcker marken. Det hade gärna fått komma lite mer snö, men istället återkom regnet och temperaturen kröp sakta upp över nollan igen. Inte särskilt överraskande för de senare åren har vi fått vänja oss vid gråa vintrar med väldigt lite snö på västkusten. Jag är ingen stor älskare av mängder av snö och kyla, men det vita täcket gör naturen väldigt vacker. Dessutom blir jag och säkert många andra med mig på bättre humör när det kommer lite snö, jämfört med när det regnar och himlen är grå utan minsta solglimt.

Förra helgen passade jag på att gå ut en stund på eftermiddagen för att fylla på mat till fåglar och ekorrar, medan solen var framme. Glädjande är att vi nu har besök av minst fem ekorrar utanför huset. Det är svårt att se skillnad på dem när de inte är där samtidigt, så eventuellt har vi ytterligare någon söt, liten besökare. Jag satt ute på min handikappskoter en lång stund och tittade på när ekorrarna jagade varandra ner- och uppför stammarna på de två gamla ekarna, vars kronor når ovanför hustaket.

Oavsett vädret märks det att dagarna börjar blir lite längre och ljusare för varje vecka som passerar och jag längtar redan till våren. Jag älskar ju blommor och har redan kunnat glädja mig åt ett flertal vårblommor i butikerna. Några sorter brukar dyka upp redan efter nyår.
Jag har som tradition att köpa en
Jordviva, Primula vulgaris, när jag förpassat julpyntet ner i sina lådor
. Tyvärr brukar den sortens primula inte bli så långlivad inomhus i det torra och varma klimatet, men om du köper en planta så släng den inte när den börjar se tråkig ut och blommorna vissnat. Jag sätter ut Primulan på min inglasade balkong och ger den lite vatten i väntan på våren. Då gräver jag ner plantan i rabatten utanför hyreshuset. Primulan som jag satte ner förra våren har blommat till och från sedan dess och glatt mig med sina lila blommor ända fram till att den första snön föll. Tidigare år hade jag planterat ut ytterligare 3 plantor, med olika färg på blommorna. Tyvärr överlevde de inte när personalen, som har hand om trädgårdsskötseln, körde med lövblåsen i rabatten.
I år har priserna höjts, men Vivorna kostar trots allt bara några tior och de är de verkligen värda när de sprider vårkänsla inomhus, även om du inte sparar plantan när den blommat över.
Hemma i pappas trädgård växer ett flertal Vivor utanför entrén, med lila, lite mindre blommor. De blommar oftast redan i början av december. Vad det är för sort vet jag tyvärr inte.

Fönsterviva, Primula obconica


















Primula är ett sammandrag av frasen 'herba primula veris', vårens första ört. Vivesläktet, Primulaceae, består av över 400 arter, varav 7 av dem växer vilt i Sverige. De olika varianterna skiljer sig verkligen åt. Den minsta arten är bara några cm hög och blommar med någon enstaka blomma, medan andra kan bli meterhöga med mängder av blommor. De växer på norra halvklotets tempererade områden och i höga bergstrakter i Himalaya, Etiopien, Indonesien och Nya Guinea. I Sydamerika finns endast en art och ett 30-tal arter hittar man i Alperna.

Syrenviva, Primula malacoides


















Det är främst 3 vivor som brukar säljas såhär års, som kan odlas som krukväxt inomhus. Dessa plantor, med blommor i ett flertal olika färger, är verkligen härliga vårtecken. Den vanligaste vivan är Jordvivan, Primula vulgaris, som i dagligt tal oftast benämns som Primula. En söt liten krukväxt som ibland doftar och som numera säljs med både enkla och dubbla blommor. Primulan vill stå ljust, men inte i fullt solljus. Vattna plantan med en svag dos näring så att jorden hålls fuktig, men låt den inte stå i vatten. Plocka bort vissna blad och blommor efterhand.

Fönsterviva, Primula obconica, är högre än Jordvivan, och har längre blomstjälkar med stora, men få blommor. Kronbladen har färger i rosa, rött, aprikos och vitt. Fönstervivan kan stå i rumstemperatur under blomperioden, men blommar längre på en sval plats. Plantan är flerårig, men oftast hamnar den i soporna när den blommat ut.

Syrenviva, Primula malacoides, har också längre blomstjälkar 25-30 cm. Blommorna är mindre till storleken, men många och bildar en sky i färger från vitt till mörkrosa. Syrenvivan vill stå ljust och svalt, med jämn vattning och en svag dos näring. Växten kastas efter blomning.

Vivor i min pappas trädgård.


















Ytterligare ett härligt vårtecken, som jag såg i ett par affärer härom veckan, är den vackra Engelska pelargonen. Jag som är en stor pelargonfantast blev såklart lycklig inombords. Det är inte utan att jag längtar efter att få börja plantera om alla mina pelargoner, som nu står på min inglasade balkong tillsammans med en värmefläkt, som håller frosten borta. På min balkong blommar ingen engelsk pelargon såhär års. De som nu finns i butikerna i ett fåtal färger, är hårt drivna och tyvärr brukar de inte blomma särskilt länge och de får lätt gula blad. Jag har försökt att plantera om de plantor jag köpt såhär tidigt på året, men jag har tyvärr inte lyckats så bra med att få dem att överleva och sätta nya knoppar. De få gånger som jag inte kunnat låta bli att köpa hem ett exemplar såhär i början av året ser jag plantan mer som en snittblomma. Jag njuter av den så länge den blommar och sedan får jag se om jag lyckas få den att överleva. Vackra är de i alla fall de engelska pelargonerna.

Engelska pelargoner


















Pensén är en annan älskad vårblomma och de senaste åren har minipenséerna funnits att köpa allt tidigare, ja nästan direkt efter nyår. Något senare brukar den storblommiga sorten finnas i butikerna. Det är ingen växt som man brukar ha inomhus utan passar för utplantering i lådor och krukor, när frosten är över. Pensén tål någon minusgrad även om blommorna kan se riktigt ledsna ut på morgonen, efter en kall natt, men de brukar repa sig framåt dagen när temperaturen stiger. Såhär tidigt på året kan man plantera minipenséer i en kruka och ha i ett uterum eller på en inglasad balkong, men de utvecklas inte när det är för kallt och dagarnas ljusa timmar för få. Jag brukar köpa en enda minipensé och sätta i en tekopp, som jag ställer på soffbordet bara för att få lite vårkänslor, även om den lilla plantan inte blir så långlivad inomhus. Den brukar växa på höjden och det blir sällan några nya knoppar, men det är ändå värt att köpa en liten minipensé, som för mig som älskar blommor är en lisa för själen.

Minipenséer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar