Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

14 feb. 2021

Stor kram till dig på denna kärlekens dag












I mitten av februari infaller årets mest kärleksfulla dag Alla hjärtans dag. Jag tycker att en sådan dag inte skulle behövas utan att vi skulle vara lika kärleksfulla under årets övriga dagar. Kanske behöver vi ändå påminnas om att visa extra mycket omtanke till de vi har omkring oss i vardagen. Det kan vara lätt att glömma bort andras omtanke och ta det som en självklarhet.
För mig betyder kärlek mer än bara den mellan man och kvinna, mellan två män eller två kvinnor. Kärlek finns ju även till familjen, släktingar och nära vänner.
Jag lever med mina två katter Tindra och Ängla och jag mår verkligen bra av att få pyssla om dem och
ge tillbaka av all den kärlek som de ger till mig. Det sägs att katter bara har sin husse och matte för att vi ger dem mat, men det håller jag inte alls med om. Ju mer tid jag ägnar åt mina katter desto mer närhet vill de ha med mig och mysa och gosa. Deras värme, mjuka päls och deras närhet gör att jag känner mig lugnare och jag känner mig behövd och viktig. Jag blir glad inombords när de möter mig när jag kommer hem och de vill gärna bli klappade när de kommer in efter att ha varit utomhus. När jag lägger mig på sängen. oavsett tid på dygnet, kommer Ängla efter mig och lägger sig på min bröstkorg och lägger ofta nosen eller tassarna mot min kind. Underbart! Visst finns det kärlek mellan katt och människa.















Att kramas tycker jag är ett härligt sätt att visa kärlek på. I dessa coronatider saknar jag verkligen att få vara nära någon och kramas och då tänker jag först och främst på familj och vänner. Jag minns inte ens när jag senast fick krama t.ex. min syster och min pappa.
Min syster har jag bara kunnat träffa utomhus på avstånd. Häromdagen körde hon från Malmö till Halmstad för att lämna en grej till min pappa. Hon kom även hem till mig, men vi stod bara utomhus och pratade en stund. Det var i och för sig inte så bara, då det var härligt att ses live trots allt. I julas fick hon med sig en gammal mangelkorg, som jag köpt på loppis för många år sedan. Nu hade hon med sig den tillbaka och hade sytt en dyna och rynkat tyg, som satt fast runt ovankanten på korgen. Du förstår säkert att tanken är att mina katter ska få ha den som sovplats. Att min syster hjälpte mig att sy till korgen tycker jag är ett sätt att visa kärlek på. Hon hade köpt en kanelbullesemla till mig och jag fick även en jättefin ask, som innehöll chokladhjärtan i olika fina färger. Semlan med mandelmassa, vaniljkräm och grädde, som var köpt på konditori Regnbågen, var jättegod. Till kvällsteet ska jag provsmaka ett chokladhjärta. Funderar på om jag ska sätta tänderna i det röda idag.
Hjärtat tycker jag är en vacker symbol i sig och självklart blir det ännu finare då jag vet att det står för kärlek. I julas köpte jag en nyckelring med en gullig tomte, som jag haft i min nyckelknippa sedan dess. För någon vecka sedan hittade jag en nyckelring i form av ett rosa, mjukt och luddigt hjärta, som nu fått ta tomtens plats. Hjärtat gör det enklare att hitta nycklarna i väskan, där jag tyvärr har alltför mycket prylar, men jag tycker det är mjukt, mysigt och gulligt också. Tänk att jag fortfarande gillar små, söta ting och aldrig verkar bli riktigt vuxen trots mina 50 år.






















Jag besöker få butiker i dessa tider, men igår var jag på Blomsterlandet för att titta på lite blommor. Det växande, blommande med vackra färger och former får mig på gott humör, blomsterälskare som jag är. Besöket resulterade i att jag kom hem med två, små jordvivor, varav den ena nu står på mitt soffbord och sprider lite vårkänsla. Mina trevliga grannar, som bor närmast mig, finns alltid där för mig och hjälper mig på många olika sätt med smått och stort. De tar bland annat hand om mina katter när jag t.ex. är på dialysen. Det är svårt för mig att hjälpa dem på samma sätt så jag brukar passa på att uppmuntra dem med någon hembakad kaka, efterrätt eller en blomma. I förmiddags ringde jag på grannarnas dörr och överlämnade den andra vivan, som jag köpte igår. Bland blommorna hade jag stuckit ner en grillpinne med ett rött hjärta, som jag klippt ut i tjockt papper. På det röda snöret runt chokladkartongen, som jag fick av min syster, hade hon också klippt ut små röda hjärtan i kartong och limmat fast på bandet.
Blomman kostade inte många kronor, men jag tycker inte att priset är det viktiga när man ger bort något, t.ex. som på Alla hjärtans dag. Det är omtanken och kärleken.
En stor, härlig och varm kram vill jag ge till dig. En kram på avstånd och som dessutom är helt riskfri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar