Det finns många så kallade temadagar under året. Mor och fars dag började vi fira i Sverige redan något årtionde in på 1900-talet och är två välkända dagar för allmänheten. Kanelbullens dag infördes först 1999. Sedan finns det många andra dagar, som inte är lika uppmärksammade som t.ex. vegetariska dagen, tandborstbytardagen, världsdagen för de sjuka, världsnjurdagen, kattens dag m. fl. Du hittar en lista med sveriges temadagar här. Imorgon den 14:e november är det ostkakans dag, vilket jag själv inte hade en aning om. Som vid så många andra tillfällen är det köpmännen, som uppmärksammar dessa dagar extra, för att tjäna en större slant. Det är en större svensk producent av ostkaka, som gjort att den småländska kakan fått sin egen dag i kalendern. Ostkakan är för mig en gammaldags efterrätt, som serverades på släktens julbord i Simlångsdalen. På den tiden tyckte jag inte alls om den, men idag är jag förtjust i denna efterrätt och enligt min synpunkt ska den serveras ljummen med sylt och vispad grädde.
Innan jag gjorde ostkakor första gången trodde jag att det var mycket mer invecklat än vad det egentligen är. Det tar lite tid, men medan väntar på de olika momenten kan mn alltid göra något annat under tiden.
Innan jag gjorde ostkakor första gången trodde jag att det var mycket mer invecklat än vad det egentligen är. Det tar lite tid, men medan väntar på de olika momenten kan mn alltid göra något annat under tiden.
Recept ostkaka (räcker till fem folieformar á 8,3 dl)
På bilden en liten form lagom till en person.
På bilden en liten form lagom till en person.
10 liter 3% mjölk
1 dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 msk ostlöpe (finns att köpa på Apoteket)
8 st ägg
2 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
3 dl socker
100 g sötmandel
5 st bittermandlar
smör till formarna
1. Värm 10 liter mjölk till 37°. Vispa ihop vetemjöl med 5 dl mjölk. Ta grytan från värmen, rör ner mjöl-mjölken och ostlöpen. Lägg på lock och låt grytan stå 30-45 minuter medan mjölken "löper".
2. Skålla, skala och hacka mandeln. (går bra med oskalad mandel) Smörj de ugnssäkra formarna och sätt ugnen på 175°.
3. Rör runt i ostmassan i grytan med en handvisp så att massan finfördelas och häll av vasslan efter hand (sparas till brödbak). Häll ostmassan i omgångar i ett durkslag så att vasslan rinner av.
4. Vispa ihop ägg, vetemjöl, grädde, socker, mandel och bittermandel. Blanda noga ner ostmassan.
5. Häll smeten i formarna. Grädda drygt 1 timme, täck med folie mot slutet om ostkakorna verkar bli mörka. Ostkakorna går bra att ha frysta i 4 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar