Det finns en hel del recept både på mat och kakor, som gått i arv i vår
släkt. En del rätter har mer eller mindre blivit en tradition att baka
och laga till varje år. Sommarkringlorna bakade mamma alltid när jag
växte upp. De hade vi med oss till stranden och en termos med mammas
hemkokta rabarber- eller jordgubbssaft, som var iskall av massor med
isbitar och inbland även med några citronskivor. Som liten firade vi
alltid julafton i Skärkered hos mammas mostrar och morbror. Det var
stort släktkalas med gamla farbröder och tanter som alltid skulle påtala
hur stora vi barn blivit från året innan. Kalle ankas jul fick vi se på
den svartvita tvn i salen. Förutom godiset som vi barn fick ta med av
hem i en servett och nätmelonen, som man sockrade med den konstiga
skeden med hål i, var den hemgjorda så kallade bräckekorven julbordets
höjdpunkt. Den korven gjorde sedan mamma och jag fick hjälpa till med
att fjöla färs i fjälsterna och knyta band med namnskyltar kring
korvändarna. Sedan lämnade vi den för rökning och på julafton var det
dags att skiva och steka den. Den korven har jag sedan gjort flera år,
med hjälp av olika släktingar. I trädgården hemma hos min pappa, samma
trädgård som jag växte upp i, har det funnits två äppelträd så länge jag
kan minnas. Sockerkaka med äppelklyftor doppade i kanel och socker,
äppelkaka med hemkokt vaniljsås, äppelkräm och mycket annat gott har jag
varit van vid att bli serverad, under alla år. När mamma dog, på tok
för tidigt, tog pappa helt över bevarandet av trädgårdens frukter och
bär. Äppelmoset till Mormors äppelkaka har han kokat och bidragit med,
men receptet är från min mormor Rut, som dog när jag var i tioårsåldern. En
uppmaning till alla är att bevara recept som släktklenoder. Det finns
många recept, som jag skulle velat bevara, men som försvunnit med de
nära och kära som gått bort. Hur lagar man mammas goda päronefterrätt,
som hon kallade "Lite på en höft", hennes grovbröd i lergryta eller
mormors goda snurror med smör och vaniljsmak? Har du inte intresset att
baka och laga mat nu, så kanske du får lust senare i livet. Be om
recepten på dina favoriter nu, imorgon kan det vara för sent. Alla recept kan du inte hitta på internet.

Här kommer
receptet på Mormors äppelkaka, som ska serveras avsvalnad. Jag tycker
själv att den är godast när den är kylskåpskall. Hur många personer den
räcker till är svårt att beräka. Det beror helt på vem man bjuder och
hur mycket av kakan de äter upp.
150 g rumsvarmt smör
70 g florsocker
2 st äggulor
200 g vetemjöl + mjöl till utbakning
3 tsk bakpulver
2½-3 dl äppelmos
Blanda
ihop ingredienserna till degen och ställ svalt. Använd halva degen att
täcka botten på en form med löstagbar botten och 4 cm upp på kanterna.
Bred ut äppelmoset i formen. Kavla ut återstående deg. Skär 12
deglängder, 7-8 mm breda, till rutnätet och lägg över äppelmoset. Täck
slutligen kanten runt kakan med en lika bred deglängd. Grädda kakan i
mitten av ugnen i 225 grader i c:a 30 minuter, eller tills att kakan fått en gyllenbrun färg.
Lycka till och sprid gärna receptet till vänner och bekanta.
Men åh så gott :)
SvaraRadera