Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

5 mars 2021

Med en enkel tulpan


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Det är inte många butiker som jag har besökt under det senaste året, men i försök att muntra upp mig själv har jag tittat in hos några av Halmstads blomsterbutiker strax före stängning. Då har jag oftast varit näst intill ensam kund och med munskydd på har det känts ganska säkert i denna pandemitid.
Att bara få gå runt och titta på alla växter, blommor och tillbehör ger mig en njutning både för kropp och själ. Alla färger, former och dofter ger mig positiv energi och jag får oftast några nya idéer till vad jag ska göra för plantering eller arrangemang hemma. Jag brukar inte handla så mycket, men ibland kommer jag hem med någon liten blomma.
Häromdagen besökte jag Fritz Blommor för att se om de fått hem några fler vårblommor. Min hemtrevnad, som jag har haft under lång tid, har inte gillat värmen och den torra luften inomhus i vinter, så den har tyvärr hamnat i soporna. Jag tycker att hemtrevnaden är en söt liten, tuvväxande planta, som jag ibland dekorerar efter årstid, bara med en nål och ett vackert band eller någon liten figur på en pinne, som jag sticker ner i krukan. Dekorationen ska helst inte trycka ner de, små, små, runda bladen, då det lätt gör att bladen plattas till och i värsta fall dör. Tyvärr hittade jag ingen ny hemtrevnad i den storleken som jag ville ha.
När jag kom till avdelningen med snittblommor möttes jag av en härlig mix av blommor i regnbågens alla färger. Vid denna tiden på året är tulpanerna som vackrast och finns i ett flertal färger och sorter. Papegojtulpan, Triumphtulpan och Franstulpan är några av ett flertal tulpangrupper. Den sistnämnda, som är min favorit, har kalkblad vars toppar är fransade i samma eller avvikande färg som den övriga blomman. Specialsorterna säljs sällan i färdiga buketter utan endast styckvis.
Jag tycker att det är vackert att sätta några flaskor tillsamman på bordet med en enda tulpan i varje. Det gör inget om stjälkarna växer på höjden så att de hänger lite, men vill man kan man klippa av dem något när man byter vatten i flaskorna. Med nytt, fräscht vatten håller sig oftast tulpanerna lite längre och att ställa dem svalt under natten är också att föredra.
Det slutade med att jag köpte en enda Franstulpan med mörkt rosa kronblad och vita fransar och två långa strån av Texasgräs på Fritz Blommor. När jag kom hem plockade jag fram en glasskål på fot, likt en stort cognacskuopa. Tulpanens stjälk var lång och styv och gick inte att böja i en cirkel så att den fick plats i skålen, så jag fick tänka om. Jag skar först av det nedersta bladet, precis ovanför bladfästet, och lät en halv dm av stjälken vara kvar. Sedan skar jag av blad nummer två, även det precis ovanför bladfästet, men tog bort stjälken nedanför så att jag bara fick kvar själva bladet. Jag böjde den kvarvarande stjälken på tulpanen och la den i glasskålen så att så mycket som möjligt av blomman och stjälken hamnade ovanför vattenytan, förutom nedersta delen av stjälken så att tulpanen kunde suga vatten. Bladet utan stjälk rullade jag ihop till en rulle, stack igenom en lång nål och stack sedan nålen ner genom toppen på stjälken, på det kvarvarande bladet. Därefter placerade jag den i glaskupan så att botten på stjälken hamnade under vattenytan och så att båda stjälkarna låg i samma riktning. Slutligen formade jag de två grässtråna i en cirkel och satte ner dem i kupan, med ändarna i vattnet och i samma riktning som tulpanstjälkarna. Det var lite pilligt att få allt på plats i kupan, så som jag ville ha det, men till slut blev jag nöjd.
När man sätter blommor i vatten ska man vanligtvis se till så att det inte hamnar blad i vattnet, då bladen gör att det lättare bildas bakterier. I detta fallet gick det inte att undvika helt, men för 26 kr fick jag ett vackert blickfång som höll i flera dagar på soffbordet.

Tulpanen White Liberstar kallas även Pussmuntulpan
och tillhör gruppen
Triumphtulpaner.


.

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar