Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

12 mars 2021

Snödropparna ger mig härliga känslor











Tänk att några små, vita blommor kan ge mig så härliga och positiva känslor. Snödroppen, Galanthus nivalis, är först ut att blomma i rabatterna på våren, ibland redan innan snön försvunnit. Det är den blomman som får mig att reagera som starkast, när jag ser de första utslagna knopparna, och då är det oftast snödropparna som jag planterade för många år sedan hemma i min pappas trädgård, som jag brukar se. Jag förundras varje vår över att känslan är lika stark år efter år när jag ser den första snödroppen, tussilagon, vitsippan och den första fjärilen och humlan. Det liksom spritter till i kroppen, ett riktigt "Hallelujah moment", som Kishti Tomita brukar uttrycka sig.
Våren är min favoritårstid, utöver att jag är ett vårbarn född på självaste Valborgsmässoafton, då man välkomnar och sjunger in våren. Det är då som så mycket positivt händer när naturen vaknar till liv igen. Utöver all växtlighet som börjar spira återkommer flyttfåglarna, en del djur vaknar upp ur sina iden och det är tid för många djur att para sig. Sedan börjar väntan på att få se deras ungar. Förra året fick jag för första gången se fyra små ekorrungar, som föddes i en fågelholk utanför grannhuset. Jag råkade även på två rävungar en sen kväll när jag var ute och körde med min handikappskoter, bara ett hundratal meter hemifrån. Det var också en väldigt speciell upplevelse. Jag hoppas självklart att få se fler djurungar i år, men än så länge har våren bara börjat här nere i södra delen av landet.
Mars räknas som den första vårmånaden, men ser man till den meteorologiska definitionen av vår inträffar den vid lite olika tidpunkter i vårt avlånga land, då det kan vara stora temperaturskillnader från söder till norr såhär års. 
Den meteorologiska definitionen av vår är att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och över 0,0° men under 10,0 plusgrader. Om dygnsmedeltemperaturen är över 0,0°C men under 10,0 plusgrader kallas detta för ett dygn med vårtemperatur. Om detta inträffar sju dygn i följd, säger vi att våren anlände det första av dessa dygn. Även om det blir en återgång till lägre temperaturer därefter så räknas det fortfarande som vår.
Har man ingen trädgård eller balkong med vårblommor finns det redan ett flertal olika plantor och lökväxter att köpa med hem och njuta av inomhus. Utbudet brukar vara störst i blomsterbutiker och handelsträdgårdar, men nu för tiden går det att få tag på en del vårblommor i mataffärer och varuhus.. Häromdagen köpte jag en liten kruka med minipåskliljor
, Tête à tête, som bara kostade en tia på Blomsterlandet. Nu har knopparna börjat att slå ut och de ger mig också en försmak av våren där de står på soffbordet. Det finns ett flertal olika sorters påskliljor att köpa planterade i kruka, med olika färgställningar på blommorna. eller varför inte välja påskliljor som snittblomma.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyvärr håller inte vårlökarnas blommor så länge inomhus, men jag brukar spara dem och gräva ner dem i rabatten eller i grässlänten utanför hyreshuset. De senaste åren har jag tagit tillvara en hel del påskliljelökar, som boende i området slängt bland trädgårdsavfallet. Nu blommar de år från år utanför huset och bidrar till att de annars så tråkiga rabatterna blivit bra mycket finare. Efter jul och nyår hittade jag mängder med kasserade hyacinter, som blommar utomhus på våren om man har dem i rabatten. Jag hoppas få hjälp med att gräva ner lökarna av mina snälla grannar, när tjälen gått ur jorden. Andra vårlökar som jag också har tagit tillvara är ett flertal amaryllislökar, som jag hade turen att hitta innan de frös. De har jag planterat i lerkrukor och vattnar nu som krukväxter. Så småningom ska jag ställa ut krukorna och efter sommaren tar jag in dem och låter dem vissna ner. Gott och väl två månader innan jul tar jag fram och planterar om dem och placerar dem ljust och varmt. Har jag tur så att alla lökarna klarar sig kommer jag att ha ett 30-tal amaryllisar som blommar till nästa advent och jul. Nu vet jag att jag ska börja leta lökar tidigare i december månad i år. Att bara slänga lökar och växter tycker jag är trist när man kan ta tillvara dem och njuta av dem kommande säsong.
Tusenskönan,
Bellis perennis, är en annan söt liten vårblomma, som jag tycker om att njuta av inomhus ett par veckor innan jag sätter ut den på balkongen i en samplantering. Inomhus tycker jag att den är söt att sätta i en större kopp. Då plantan är perenn får den senare leva vidare utomhus
Välkommen härliga vår!

 


 

 

 

 


2 kommentarer:

  1. Nu blev jag väldigt inspirerad till att sätta vårlökar inför nästa år. Hur fint hade det inte varit med snödroppar i rabatten.

    SvaraRadera
  2. Åh då är det verkligen vår ☺️

    SvaraRadera