Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

30 maj 2021

Sparristider - Gör en varm smörgås med sparris, skinka, bearnaisesås och ost


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nu är det säsong för den svenska sparrisen och då gäller det att passa på att njuta av den. Den svenskodlade sparrisen är godare än den importerade och även billigare såhär års. Jag har bara ätit sparris de senaste åren och då endast den gröna varianten. När jag växte upp brukade mamma servera vit, konserverad sparris till lax, men jag tyckte varken om smaken eller konsistensen. Jag kan inte minnas att vi åt varken den vita eller gröna färsk någon gång. Den kanske fanns att köpa, men det är inget som jag kommer ihåg att jag såg i grönsaksdisken.
På 90-talet var jag och hälsade på en killkompis i Stockholm. Vi var fyra vänner, från olika platser i Sverige, som lärt känna varandra då vi alla var med i ungdomsföreningen för njursjuka. Tre av oss hade dialysbehandling och en var njurtransplanterad. På den tiden var det stort för mig att flyga till Stockholm ensam och dessutom ha gästdialys där.
Första kvällen i Stockholm hemma hos Stefan, som vi bodde hos, blev vi bjudna på varma smörgåsar med sparris. Jag blev lite bekymrad när jag fick se att han la på just sparris på smörgåsarna. Det skulle vara pinsamt att som gäst pilla bort sparrisen från den varma mackan. Jag sa inget om det innan vi skulle börja äta och när smörgåsen väl hamnade på min tallrik tog jag först bara en mycket liten smakbit. Både jag och mina smaklökar blev positivt överraskade. Den varma smörgåsen var verkligen god och slank snabbt ner. Trots att jag åt upp sparrisen och tyckte att den var god dröjde det sedan många år innan jag själv köpte dessa långa, smala, gröna grönsaker och tillagade och åt dem själv, men de senaste åren har jag ätit sparris nästan varje vecka när det varit säsong. 
Härom kvällen, när jag skulle göra något snabbt och enkelt att äta, funderade jag över vad jag kunde hitta på med sparrisen, som jag hade köpt hem någon dag tidigare. Märkligt nog kom jag att tänka på Stefan och hans varma smörgåsar. Jag hade inget recept och tyvärr kunde jag inte ringa och fråga Stefan, då han tragiskt nog gick bort alltför tidig. Efter såhär många år är jag osäker på om jag minns allt som skulle vara på den varma smörgåsen, men resultatet blev väldigt gott och jag kommer att göra den många fler gånger. Eftersom jag inte hade något recept så fick jag göra mackan lite efter tycke och smak och därför är nedanstående recept lite på ett ungefär.

Recept
En varm smörgås med sparris, skinka, bearnaisesås och ost
1 skiva formfranska, t.ex. Pågens Rosta
4-5 gröna sparris, beroende på storlek
2-3 msk bearnaisesås (Jag använde färdig sås på burk)
2 skivor rökt skinka eller prosciutto, som gör smörgåsen mer salt, men får även mer smak
4-5 skivor eller riven ost av en fetare sort
Smörgåsmargarin eller smör

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°C.
Dela sparrisen i bitar, lika långa som brödskivan, och ta bort den hårda änden.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten 3-4 minuter eller tills att den börjar mjukna.
Häll av vattnet och spola sparrisen i kallt vatten.
Rosta en skiva formfranska i ugnen, bara så att den börjar få svag färg på båda sidorna.
Bred smör på brödskivan, lägg på skinkskivorna, fördela sparrisen därpå, sedan såsen och osten. Toppa med två sparrisknoppar lite i kors.
Lägg smörgåsen på ett ugnssäkert fat eller på en plåt med smörgåspapper.
Grädda smörgåsen i mitten av ugnen i c:a 10 minuter eller tills att osten är gyllenbrun.
Använd eventuellt grillen för att få snabbare färg.
Servera den varma smörgåsen med några salladsblad och gurkskivor.
Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar