Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

19 juli 2021

En ny godisfavorit - S-MÄRKEN ORIGINALET SURA CHEWS
Lördag hela veckan, lördag hela veckan, lördag hela veckan lång. Jag är inte uppvuxen med så kallat lördagsgodis och som vuxen får jag ju lov att bestämma själv när jag ska inta en och annan godisbit. Det är väl inte så populärt om man frågar tandläkaren, men något gott får man ju unna sig, speciellt under mina dialysbehandlingar, men då blandar jag godis med jordnötter. Jag är inte den som äter upp en hel påse godis på en gång. Efter ett par bitar är ju suget över och då är jag nöjd. Däremot är det viktigt vad det är för sorters godis. Smakar jag på en bit som jag inte gillar så åker den i soporna. Ja vadå, varför äta något äckligt som dessutom är mindre nyttigt?
När jag var barn gillade jag salt godis. Det tycker jag om nu också, men tyvärr blir jag väldigt törstig av det och med hård vätskerestriktion, p.g.a. min dialys, blir det inte många saltisar numera. Choklad är alltid gott och en riktigt fin handgjord pralin är en riktig höjdare, som ska avnjutas med andakt, bara en eller max två bitar åt gången. På senare år har jag förälskat mig i surt godis. Det ska ju självklart ha en god smak också. Utöver att det är ruskigt gott med surt godis så ökar det salivproduktionen, vilket är ett stort plus för mig som är väldigt mun torr av alla mediciner.
De senaste åren har antalet sura godissorter ökat väsentligt på marknaden. Sedan de sura S-märkena gjorde entré i godishyllorna har de varit och är en av mina stora favoriter. Sura kastanjer gillar jag också, men de har tyvärr slutat att tillverkas. När jag fick veta av fabrikören att de skulle utgå ur deras sortiment köpte jag två hela lådor på nätet. Jag har fortfarande en hel burk kvar och en hel del bruna kastanjer, då den varianten aldrig fallit mig i smaken.
På midsommarafton behövde jag tyvärr uppsöka akuten i Halmstad, efter att jag haft dialys hela förmiddagen. Där blev jag sittande i gott och väl 4 timmar. Jag hade ätit dåligt med frukost på morgonen och någon lunch serveras inte på dialysen, efter att pandemin slog till. Istället får vi en matlåda att ta med hem. När jag suttit på akuten ett par timmar blev jag alltmer sugen på något ätbart och tog en titt på automaten med allt från knäckebröd till godis. Där fick jag se en påse S-märken, men det var inte de vanliga ovala godisbitarna. Istället innehöll påsen kulor i olika färger, som hade namnet Sura Chews. Efter en del krångel lyckades jag betala och få en påse med denna nyhet att trilla ner innanför luckan på automaten. Jag öppnade påsen och stoppade en röd kula i munnen, Den var inte väldigt sur men god och med en obestämd smak och konsistensen som en kola. Ja borde såklart köpt något mer matnyttigt att äta, men jag smakade på ett par kulor och sedan vad jag nöjd.
När jag efter några dagar hade ätit upp innehållet i påsen letade jag i ett flertal butiker efter godisnyheten, men till min besvikelse hittade jag inga sura kulor någonstans. Jag kontaktade tillverkaren och frågade var jag kunde köpa godiset i Halmstad, men fick inget svar. Dålig stil att inte ens svara på mitt mejl. Häromdagen blev jag glatt överraskad när jag var inne på ICA Maxi Flygstaden för att handla några småsaker. Då de hade extrapris på salta och sura S-märken påmindes jag om att jag åter skulle titta efter de sura kulorna. Till min förvåning och glädje hängde det faktiskt några påsar med sura kulor intill de salta och sura ovala S-märkena. De såldes tyvärr inte till extrapris, men självklart köpte jag en påse ändå. Den är nu tom även den.
Gillar du surt godis så tycker jag att du ska provsmaka Sura Chews. En påse kostar ungefär en tia. Jag hoppas på att de inom kort kommer att säljas i lösvikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar