Jag kan inte minnas att jag lärde mig något speciellt på mina hemkunskapslektioner, när jag gick i skolan på 80-talet. Vi bakade kanelbullar, kokade saftkräm och fick veta betydelsen av tvättsymboler och hur man strök kläder, men den goda soppan med potatis och purjolök har jag kokat många gånger sedan dess, med något modifierat recept. Den är enkel att fixa till och är dessutom snäll mot matkontot och vad passar bättre att äta mitt i julstöket än en snabblagad, värmande soppa. Receptet räcker till 1-2 personer, beroende på hur stora potatis och lök man använder. Det går även att spä soppan med mer vatten. Jag föredrar att servera den så att man känner bitar av potatis och lök, men vill man ha soppan slät så använd mixerstav. Servera tillsammans med bröd och ost och gärna ett glas mjölk för att få en måltid, som även innehåller proteiner.
Recept
2 medelstora potatis
1 dm purjolök
1 liten gul lök
3 dl vatten
1 tärning kycklingbuljong
grädde efter tycke och smak (c:a ½ dl)
1 msk hackad persilja
salt och peppar
några droppar pressad citron
smör
Gör såhär:
Skala den gula löken och skölj purjolöken. Hacka fint och fräs i smör på låg värme, utan att löken får färg. Häll i vatten i grytan och tillsätt buljongtärningen. Skala potatisen, skär i små bitar och lägg i grytan. Låt småkoka under lock tills att potatisen är klar och löken mjuknat, cirka 15-20 minuter. Häll i grädden och persiljan, smaka av med salt, peppar och ett par droppar pressad citron. Låt koka upp och servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar