Biscotti är en italiensk hård skorpa, som är enkel att baka och resultatet blir gott. Jag har bakat biscotti flera gånger och smaksatt med t.ex. mandel, choklad och julkryddor. Denna gången valde jag att göra dem med choklad och lavendel och det luktade underbart i köket, när jag bakade ut kakorna i ugnen. Jag minskade på mängden lavendelblommor i degen, från 1 dl till 4 tsk,och då kunde man ana en smak av lavendel i de färdiga skorporna, som är goda till en kopp kaffe eller te. I Toscana severar man gärna en biscotti efter maten, tillsammans med ett litet glas Vino Santo. De torkade lavendelblommorna har jag köpt på marknad av en knalle, som sålde kryddor. Passa på att plocka och torka egna lavendelblommor, nu när de blommar i trädgården.
Recept
100 g smör
2 dl socker
3 ägg
6 dl vetemjöl
½ tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
4 tsk torkade lavendelblommor (eller mer om så önskas)
100 g grovhackad blockchoklad
1. Sätt ungen på 200 grader.
2. Hacka chokladen grovt.
3. Blanda alla ingredienserna i en bunke till en smidig deg. Dela degen i tre lika stora delar.
4. Rulla ut till tre tjocka rullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter tills att de fått en gyllenbrun färg.
6. Ta ut plåten och skär längderna i snedskurna 2 cm breda bitar.
7. Sänk värmen i ugnen till 140 grader och torka skorporna med snittytan uppåt tills att de är helt torra. Vänd kakorna under tiden.
Förvara biscottin torrt i tätslutande burk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar