I helgen gjorde jag egen glass, en smak med färska jordgubbar och den andra med romdränkta russin. Den blev verkligen supergod, trots att jag saknar glassmaskin.
Vaniljglass-Grundrecept
3/4 dl strösocker
1/2 vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 äggvitor
Jag utökade receptet med 1 dl grädde och ett ägg, för att få glassen mindre söt.
Till halva satsen använde jag fyra stora, mosade, färska jordgubbar och i den andra glassmeten blandade jag i ½ dl russin, som fått ligga i ½ dl rom över natten.
1. Blanda äggulor, socker, vispgrädde och vaniljstång i en kastrull.
2. Koka upp under vispning och låt sjuda tills blandningen har tjocknat till en kräm. Rör hela tiden!
3. Ställ kastrullen i kallt vattenbad och låt krämen bli helt kall.
4. Vispa äggvitorna till ett riktigt hårt skum och blanda samman med krämen.
5. Smaksätt med t.ex. bär, frukt, polkagrisar eller hackad choklad.
Frys in glassmeten i en bunke. Ta ut med jämna mellanrum och rör smeten kraftigt och frys in igen.
Genom att vispa den halvfrusna glassen slår man sönder iskristallerna och man får då en slätare och godare glass.
Hoppas att inte sommaren är slut, utan att det blir många glassätardagar innan hösten är här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar