Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.
31 dec. 2014
29 dec. 2014
Njutningsfulla klappar
Jag är långt ifrån en storätare och med mina knappt 40 kg skulle jag egentligen kunna stoppa i mig alla godsaker jag kunde önska. Nu kan jag tyvärr inte det på grund av att jag har dialys. Det gör att jag hela tiden måste tänka på vad jag äter, men mest av allt på mitt vätskeintag. 5 dl vätska, dit vanligt kranvatten självklart räknas och bland annat glass, soppa, frukt, är den mängd som jag får inta under ett dygn. Sedan finns det många godsaker som innehåller mycket kalium, som t.ex. choklad, nötter, jordgubbar och chips och andra godsaker som innehåller mycket fosfat, vilket inte heller är bra för mig som dialyserande. Trots att jag bara kan äta en mindre mängd choklad önskade jag mig både goda chokladpraliner och gräddbullar i julklapp, som jag sedan fick av min kära syster och systerdotter. Det verkar kanske helknäppt att önska sig något som man egentligen inte bör äta, men det gäller att njuta av det lilla. En riktigt god chokladtryffel tillsammans med en liten, liten kopp med rykande varmt te kan smaka himmelskt gott. Det gäller att fokusera på smaken i munnen och njuta just här och nu och sålla bort alla andra intryck för stunden. Att chokladbiten dessutom är tillverkad för hand och inte är helt gratis, gör att det känns lite extra lyxigt, liksom när jag satte i mig den första gräddbullen med polkasmak, även den tillverkad för hand. Den fina chokladen var köpt på Peter Beier Choklad och gräddbullarna på Gräddbullerian, som båda har butik i Malmö. Vi kunde tidigare köpa Peter Beiers choklad i en butik i Halmstad, men tyvärr har den slagit igen. Jag saknar verkligen att få gå in i affären, känna den härliga doften och se när personalen med vita vantar på händerna, plockade ner mina favoriter i en liten cellofanpåse. Julens chokladbitar levererades i en ask med sidenband, som låg i en fin påse också den med sidenrosett. Jag kan lova att det blir många små njutningsfulla stunder i slutet på året. Har du svårt att hitta ett nyårslöfte? Unna dig fler små stunder av njutning. De behöver inte kosta pengar. Ta en micropaus i tillvaron och tillåt dig att bara vara.
28 dec. 2014
Vintervitt
Precis när julen var slut föll den första snön över Halmstad. Jag blev smått chockad när jag vaknade, satte mig upp i sängen och tittade ut genom sovrumsfönstret. Utanför var taken täckta av ett vitt täcke och små flingor dalade sakta ner från himlen. Min första tanke var: PELARGONERNA! Hur kallt är det egentligen? Tanken "Snöar det så borde det i alla fall inte vara jättekallt", for genom mitt huvud. Jag for upp ur sängen och var snabbt ute på balkongen för att kolla in termometern. Den visade ett par plusgrader och hjärtat åkte kana ner från halsgropen till ett mer normalt läge och jag stängde balkongdörren igen. Lite senare påkallade katterna min uppmärksamhet och jag fick ta på mig kläderna och följa med och öppna ytterdörren på bottenvåningen. Tindra gick gärna ut trots snön och blev ute i flera timmar, men Ängla ställde sig ett par centimeters avstånd från det otäcka vita på marken och efter ha satt nosen i vädret och sniffat en stund bestämde hon sig för att hon hade det bättre inomhus i vår varma lägenhet.
Framåt eftermiddagen skrapade jag av bilen och gav mig iväg en liten sväng för att fylla på kylskåpet, men först körde jag till Grötvik för att ta en titt på havet. Solen sken, vattnet låg öppet och det var bara små krusningar på ytan. Mäktigt och rofyllt som alltid, nästan oavsett väder och vind. Folk var ute och promenerade, men det var få bilar som körde längs kustremsan. Jag håller tummarna för att kylan blir kortvarig och snön försvinner inom kort, så jag slipper att flytta in alla pelargonerna från balkongen. Dessutom minskar risken att jag ska gå och halka och stå på näsan eller glida av vägen med lille Ebbe (min bil). Ikväll har levande ljus brunnit på balkongen för att höja temperaturen någon grad. Inatt är värmefläkten inställd på att gå igång om det blir kallare.
25 dec. 2014
Julfotografering
Såhär i juletid brukar många mammor och pappor ta bilder på sina barn när det är luciafirande, julavslutningar och träff med tomten på julafton. Jag har försökt ta fina bilder på mina små älsklingar, men det var bara Ängla som ville ställa upp och sitta stilla ett par sekunder framför kameran, medan det var någorlunda ljust i lägenheten så jag kunde ta några bilder. Ängla fick ha en liten halsduk på sig, men där går gränsen för vad jag kan tänka mig att sätta på mina katter i "klädväg". Katter är djur och inga dockor. Det är annorlunda med vissa katt- och hundraser, som verkligen behöver någon slags "kläder" för att inte frysa eller bli blöta under sina utevistelser. Halsduken åkte av direkt efter fotograferingen, även om Ängla inte verkade bry sig om att den hängde löst kring hennes hals.
23 dec. 2014
Dekorera med äpplen på julbordet
Det finns mycket gott som man kan använda äpplen till, men de är även vackra att använda som dekoration, speciellt till jul. Här har jag fyllt gamla lerkrukor med jord, som jag täckt med mossa. Sedan stack jag en blompinne, nästan igenom hela äpplet. Den andra änden av pinnen stack jag ner i jorden så att äpplet fixerades. Därefter var det bara att sticka ner ljushållarna, sätta i ljusen och tända dem.
En annan enkel ljusstake gjorde jag genom att gröpa ur äpplen med en kniv och sätta värmeljus i dem. Välj äpplen som står stabilt på plant underlag. Gör en rund markering på äpplets ovansida genom placera en tom ljuskopp upp och ner och tryck till ordentligt. Använd en vass kniv och skär försiktigt ut en lagom djup hålighet för att värmeljuset ska få plats. Pensla äpplets insida med citronsaft så att inte fruktköttet mörknar. Tryck ner ljusen i äpplena och sätt dem på en silverbricka eller annat underlägg, då äpplena annars kan ge fuktmärken på bordet.
Äpplen passar utmärkt att använda som placeringskort, med namnen textade på blad utklippta i färgat papper. Torkade äppelskivor är också vackra att dekorera med. Hur jag gått tillväga när jag torkat dem kan du läsa om här.
19 dec. 2014
Pimpad murgröna
17 dec. 2014
Julgodis
Recept Chokladkola
100 g smör
1½ dl vispgrädde
1½ dl strösocker
1½ dl sirap
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
150 g god mörk choklad (förslagsvis Marabou Mörk)
Gör såhär:
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Häll i grädde, socker och sirap och chokladen i bitar. Rör om tills att chokladen smällt och låt sedan koka på svag värme, under uppsikt. Gör kulprov genom att hälla en lite sked kolasmet i ett glas med kallt vatten. När det går att forma kolan är det dags att hälla upp smeten i en form, som klätts med bakplåtspapper. Pensla gärna lite olja på pappret, så är det lättare att få loss kolan. Låt svalna och skär den sedan i bitar, som förpackas en och en i bakplåtspapper eller cellofan. Förvaras svalt.
Ät, njut och tänk på vikten efter nyår.
14 dec. 2014
Hyacinten - en julfavorit
Jag tror inte att det gått en enda jul, sedan jag flyttade hemifrån, utan att jag haft en eller flera hyacinter i lägenheten. Mest för att de är så vackra, men också för deras härliga doft. Som tur är har katterna ingen förkärlek till mina växter, men för säkerhets skull brukar jag placera hyacinter, liksom andra giftiga växter, där de inte når dem. Med åren har jag övergett mycket av det röda till jul. Jag föredrar till exempel främst vita blommor, som jag tycker är extra tjusiga såhär års, tillsammans med glitter och levande ljus. I år har jag valt att sätta hyacinterna i två gamla glas, som jag köpt billigt på loppis. Jag tog bort det mesta av jorden från lökarna och klädde in dem med mossa och satte ner i glasen. Sedan dekorerade jag sparsamt med en stjärna (inhandlad på Fritz Blommor i Halmstad), som jag trädde över bladen och två små julgranskulor. Lätt, enkelt och vackert. Löken utvecklas fort inomhus i värmen, så för att man ska få glädje av hyacinterna så länge som möjligt, bör de stå svalt under natten. Löken brukar inte behöva något vatten, men spraya gärna mossan med vatten, så håller den även rötterna lätt fuktiga. Spara lökarna efter jul och plantera ut dem i trädgården när det blir mildväder. Nedan några bilder på hyacintplanteringar från tidigare år.
Här har jag planterat hyacinterna i en gammal inläggningsburk av glas, tillsammans med en grön miniväxt. Sedan har jag täckt jorden med grönmossa och dekorerat med kulor, en sovande tomte och lite konstsnö.

Det blir fint att plantera i en vanlig terrakottakruka. Här en multihyacint.
Nedan en enda hyacint i en gammal skål med bl a. torkade apelsinskivor, mossa, kulor och spetsrosett.
12 dec. 2014
Med doft av jul
Vi omges ständigt av olika lukter, på både gott och ont. Ibland kan man komma in i butiker som säljer doftljus och oljor, som ibland gör att jag blir smått illamående och nästan får ont i huvudet. Det finns ett fåtal oljor, som är framställda av naturliga växter och kryddor och de kan lukta riktigt gott, om man bara förnimmer en svag doft i rummet, andra är kväljande och luktar som något man laborerat fram i en kemisk fabrik. Såhär i mitten på december avlöser den ena doften den andra hemma hos mig och här är det minsann inga konstigheter inblandade. Hyacinterna avger en underbar doft, där de står på köksbordet, om än långt ifrån så starkt som de vi hade när jag var liten. En plåt med pepparkakor bakas av i ugnen och man känner lukten av alla kryddorna sprida sig i hela lägenheten och förhoppningsvis ut i trapphuset, så att även grannarna får ta del av doften av nybakat. Nja, hembakade pepparkakor är lite att ta i. Jag varken hinner eller orkar baka egna pepparkakor i år, så det fick bli en burk med små hjärtan av välkänt märke, men jag vill ändå få känna att dessa kryddor sprider sig i min lägenhet. I en glascylinder har jag satt ett mindre blockljus och runtom har jag lagt hasselnötter, kanelstänger, stjärnanis och hela kryddnejlikor. När man tänder ljuset sprids en svag doft av kryddorna, som jag så starkt förknippar med julen. Det blir även vackert att lägga kryddorna på ett mindre glasfat eller i en skål, tillsammans med några lagerblad och den klassiska apelsinen med kryddnejlikor. Att göra mönster med ett ciseleringsjärn i skalet på en apelsin och sticka in kryddnejlikor är ett enkelt och roligt pyssel, som hela familjen kan hjälpas åt att göra.

Frukt både luktar och smakar gott och ser fint ut att ha i en skål på bordet, men kan även användas för dekoration av olika jularrangemang och kransar. Röda små äpplen är dekorativa och jag har flera gånger torkat både citrusfrukter och äpplen i skivor i ugnen.
Skiva äpplen i 3-4 mm tjocka skivor. Äppelskivorna oxiderar fort och blir bruna när man skivat dem. För att förhindra det använder jag färdigpressad citronsaft på flaska. Det är enklast och billigast. Häll citronsaft på en liten assiett och vänd äppelskivorna i saften, direkt efter att du skurit dem. Skär även citrusfrukterna i skivor. Placera på en plåt klädd med smörgåspapper och torka frukten i ugnen på 60 grader. Vänd på skivorna då och då. Det tar flera timmar innan de är helt torra, så ett tips är att låta dem torka över natten. Förvara dem sedan torrt tills det att du ska använda dem.
Tyvärr är julens dofter inte bara till glädje för alla, men jag hoppas att ni allergiker trots allt kan finna något som era näsor kan njuta av i jul. Bjuder du hem gäster i de stundande helgerna, fråga hellre en gång för mycket om någon är allergiker, så du med gott samvete kan duka bordet med vackra blommor och ha granen inomhus.
10 dec. 2014
Julros att ha inomhus
9 dec. 2014
Pepparkakans dag
9 december har för mig alltid varit Annadagen, då man lägger lutfisken i blöt, men sedan 1996 har denna dag även blivit pepparkakans dag. Den bruna, tunna och spröda kakan är väl förknippad med vår svenska jul, med sina typiska kryddor kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlikor. Man tror att vi åt pepparkakor redan på 1300-talet i Sverige. Kakan har fått sitt namn, inte av peppar som man började använda mycket senare, utan troligtvis av de exotiska kryddorna, som man kallade för peppar på den tiden och på så vis har denna klassiska julkaka fått sitt namn pepparkaka. Förra året dekorerade jag pepparkakshjärtan och placerade som bordsdekoration vid varje kuvert på julbordet. Om man inte hinner eller orkar baka egna pepparkakor går det lika bra att köpa en burk med lite större hjärtan. Sedan doppar man dem i mörk choklad, som blir luvan på tomten. Chokladen bryts först i bitar och smältes i vattenbad eller i mikrovågsugnen. Vattnet ska inte koka i vattenbadet, då man lätt får vattenånga i chokladen. Smälter man chokladen i mikron bör man röra i den flera gånger, då risken annars är att den blir för varm och det bildas hårda klumpar. Garnera luvan med kristyr, liksom ögon och mustasch och fäst en röd godis, som blir näsan. Ögonen får pupill av smält choklad. Gör gärna kristyr i omgångar om du ska garnera många pepparkakor. Min kristyr torkade i slutet och därför hade jag svårt att få till snygga mustascher. Istället använde jag smält choklad till mustaschen på några tomtar. Den gamla myten att man blir snäll av att äta pepparkakor lever fortfarande kvar. Den kommer sig av att det oftast var nunnorna som bakade dessa kakor och sålde dem på apotek, som medicin mot olika åkommor. Hans, som var unionsherre på den tiden, ordinerades pepparkakor mot sitt dåliga humör och myt eller inte, men visst är vi mindre vresiga och sura under juletid.
7 dec. 2014
Planteringar som håller hela julen
Jag har alltid haft en dröm att få jobba som florist och efter att jag var färdig med min gymnasieutbildning, på slutet av 80-talet, sökte jag in till Munkagårdsskolans floristlinje, men blev tyvärr inte antagen. Såhär i efterhand kanske det fanns en mening med att jag inte kom in, då hälsan med åren troligen hade satt stopp för att stå upp hela dagarna och binda buketter och göra arrangemang, men drömmen att få jobba som florist lever vidare och varje gång jag besöker Fritz blommor här i stan blir den drömmen allt starkare. Tänk att få omge sig av alla vackra blommor och växter varje dag på jobbet, glädja andra med fina buketter och få skapa med det som jag tycker så mycket om. Jag sökte inte in fler gånger till utbildningen, men däremot gick jag ett par kvällskurser och under åren har jag bland annat varit på flera av Fritz blommors julkvällar, då man bland annat fått binda kransar och göra blomsterarrangemang. Nu när det är advent och julen närmar sig är det framför allt blommor och växter, som jag längtar efter att få arrangera och pryda mitt hem med. Jag har med tiden samlat på mig en hel del krukor, skålar och fat, som jag köpt på loppis och garderoben är fylld med alla möjliga ting, som jag samlat på mig och som kan komma till användning när jag ska dekorera krukor och planteringar. Det finns många fina blommor att välja bland till jul. Hyacinter och julstjärnor är vackra, men i vår varma och torra inomhusmiljö håller de tyvärr inte så länge. Jag brukar därför välja att plantera taklökar och suckulenter och fylla ut med olika sorters mossa och gröna kvistar. Sedan kan man dekorera med kottar, nötter och fina grenar om man vill ha ett naturnära arrangemang. Vill man ha mer färg finns det mängder med fina julprydnader, som är användbara. Årets julplantering har jag gjort i en gammal kopparform, som jag först klätt invändigt med plast och fyllt med planteringsjord. Efter att jag satt ner växterna har jag täckt jorden med mossa och småsten. Allt ska stå tätt och ingen jord får synas. Plasten har jag petat ner i kanterna, så att också den döljs väl. Jag har stuckit ner några små kvistar med mjuken i kanterna, som i och för sig torkar eftersom jag valt att inte använda oasis, men håller sig förhållandevis fina ändå. Därefter kommer det roliga med att dekorera. Här har jag använt mig av julgranskulor, som limmats på ståltrådar, med hjälp av limpistol. Genom att stick ståltråden genom mossan och ner i jorden är det lätt att få kulorna på plats. Placera kulorna och annan dekoration i små grupper. Det ger arrangemanget ett mer homogent och lugnare utseende. Kanelstängerna har jag virat två och två med silverfärgad ståltråd. Det gäller att dra hårt i tråden medan man virar några varv kring stängerna. Avsluta med att tvinna ihop ändarna på "baksidan" och spara c:a 5 cm tråd, som du kan sticka ner i mossan. Några stjärnanis och hasselnötter har jag bara lagt löst ovanpå. Vattna sparsamt och spraya mossan någon gång i veckan och du har ett vackert arrangemang, som står lika fint över både jul och nyår.
I planteringen nedan, som jag gjorde förra året, har jag valt att använda mig av några miniväxter, täckt med mossa och dekorerat med kulor, hjärta, konstsnö och ett par videkvistar. Denna lilla plantering är också ett hållbart alternativ på julbordet.
5 dec. 2014
Tjuvstart med julklapparna
Tyvärr blir julen och tiden dessförinnan alltför ofta fylld med en massa måsten och stress. Hemmet ska städas, julklappar köpas, mat ska inhandlas och tillagas och sedan när juldagarna väl kommer är man nästan trött på alltihop. De senaste åren har jag försökt dra ner på det mesta, kanske mest för att jag helt enkelt inte orkar att göra allt jag vill. Jag prioriterar och gör det som jag tycker bäst om och det som gör min advent och jul lite extra mysig. Några nystrukna dukar, adventsljusstaken och blommorna, sedan kan jag egentligen vara utan resten. Jag försöker vara klar med julklapparna till första advent, även om de inte är inslagna. Sedan ska julkorten vara påbörjade. Julstädning? Den existerar inte längre i mitt hem. Jag städar lite extra här och där under året, när jag orkar. Det blir faktiskt jul ändå, trots en och annan dammtuss och är man kattägare kan man städa varenda dag och det finns ändå någon liten pälsboll på något ställe i lägenheten. Veckorna innan jul hoppas jag ha ork till allt det där roliga, som att koka knäck, rimma på några paket, sjunga med i körens julkonsert och framför allt umgås med släkt och vänner utan att sitta halvsovande i en fåtölj. Just nu känns det som om jag redan börjat fira julen. Planteringen i det stora kopparfatet är klart, datumljuset brinner på soffbordet, jag dricker rykande varmt glöggte och äter chokladpraliner med smak av julens kryddor och vi eller snarare jag har öppnat årets första julklapp. Det vill säga att jag har öppnat den stora, blytunga lådan, som dumpades utanför min ytterdörr, en eftermiddag i förra veckan när jag var på dialysen, som min snälla granne sedan baxade in i min lägenhet. I kartongen låg min julklapp till mina älskade katter. Efter att jag studerat alla delar, skruvat ihop, skruvat isär, vänt och vridit och skruvat igen, stod den 1,70 m höga kattställningen klar inne på vardagsrumsgolvet. Tanken är att den ska stå ute på balkongen, men både Ängla och Tindra föll direkt för sin nya lekstuga och jag kan inte med att flytta ut ställningen på den kalla balkongen och ta den ifrån dem när de nu tycker att matte hittat den bästa leksaken på länge. Att se dem klättra, klösa och busa i klätterställningen är som att se ett litet barns ögon tindra, när de öppnar ett paket på julafton och upptäcker att det där i ligger precis det som det önskat sig. Självklart är även jag nöjd med deras julklapp, mest för att katterna gillar den såklart, men även att jag med syrrans hjälp lyckades komma över den till halva priset på Groupon. Ta det lugnt! Det blir julafton i år också.
3 dec. 2014
Enkel och god soppa
Jag kan inte minnas att jag lärde mig något speciellt på mina hemkunskapslektioner, när jag gick i skolan på 80-talet. Vi bakade kanelbullar, kokade saftkräm och fick veta betydelsen av tvättsymboler och hur man strök kläder, men den goda soppan med potatis och purjolök har jag kokat många gånger sedan dess, med något modifierat recept. Den är enkel att fixa till och är dessutom snäll mot matkontot och vad passar bättre att äta mitt i julstöket än en snabblagad, värmande soppa. Receptet räcker till 1-2 personer, beroende på hur stora potatis och lök man använder. Det går även att spä soppan med mer vatten. Jag föredrar att servera den så att man känner bitar av potatis och lök, men vill man ha soppan slät så använd mixerstav. Servera tillsammans med bröd och ost och gärna ett glas mjölk för att få en måltid, som även innehåller proteiner.
Recept
2 medelstora potatis
1 dm purjolök
1 liten gul lök
3 dl vatten
1 tärning kycklingbuljong
grädde efter tycke och smak (c:a ½ dl)
1 msk hackad persilja
salt och peppar
några droppar pressad citron
smör
Gör såhär:
Skala den gula löken och skölj purjolöken. Hacka fint och fräs i smör på låg värme, utan att löken får färg. Häll i vatten i grytan och tillsätt buljongtärningen. Skala potatisen, skär i små bitar och lägg i grytan. Låt småkoka under lock tills att potatisen är klar och löken mjuknat, cirka 15-20 minuter. Häll i grädden och persiljan, smaka av med salt, peppar och ett par droppar pressad citron. Låt koka upp och servera.
1 dec. 2014
Överraska med julpraliner från Åre
30 nov. 2014
Små figurer från sagornas värld
Besök Vellingeblommans julutställning
Om du gillar tomtar, granar och allt annat pynt som hör julen till vill jag verkligen rekommendera ett besök på Vellingeblomman, söder om Malmö. Innan jul bygger de upp en tomteby i sina stora växthus. 5000 kvm fylls med allt vad du kan tänka dig att pynta hemmet med till jul. Självklart har de även mängder med julblommor och växter och ett stort utbud av fina konstgjorda granar. Längs tomtestigen, som är 1 km lång, hittar man bland annat en stor julkrubba med levande djur, tomtar som rör sig, elektriska belysningar och mängder med pynt. Jag har inte haft möjlighet att göra ett besök i år så bilderna, som visar en bråkdel av allt pynt, är från förra julens utställning. Besöket i tomtebyn är gratis. Läs mer på deras hemsida här.
Tyllset till julens bakverk
Imorgon går vi in i december månad och julen närmar sig med stormsteg. Det är snart dags att baka julens kakor, koka knäck, kola och göra praliner till helgernas stundande godisbord. Du vet väl om att man ska bjuda sina gäster på något gott innan de går hem så de inte dansar ut julen och vad passar väl bättre att bjuda på då än lite hemlagat godis. Häromdagen köpte jag ett set med 24 tyllar, som kommer väl till pass när man ska garnera både tårtor, pepparkakor och praliner. De minsta har ett par millimeter stor rund eller stjärnformad öppning och sedan innehåller lådan olika större storlekar av dessa tyllar och även några med annan utformning. Ett bra julklappstips till den bakglada. Du hittar detta tyllset på Netto för 89 kr.
27 nov. 2014
Vackra glas
Jag är verkligen förtjust i glas, blåst, pressat, slipat m.m. i alla möjliga former. Därför är bokhyllan och skåp här hemma fyllda med vaser, skålar, flaskor, dricksglas och andra glasföremål, de flesta fyndade på loppis. Det ofärgade är det som jag gillar bäst och när solens strålar bryts genom glaset är det i mina ögon som allra vackrast. När jag besökte Wapnö julmässa förra helgen var det en utställare, som stack ut lite extra bland alla de andra. Jag fastnade direkt för dessa vackra vinglas, designade av Lotta Pettersson. Med sin ganska enkla form och robusta fot, med skiftande mönster och härliga färger var de något utöver det vanliga. Lotta Pettersson är svensk formgivare och jobbar med både glas och betong i sin verkstad, som ligger i Diö norr om Älmhult i Småland. Hon har hjälp av duktiga hantverkare, bland annat mästare på glasbruk, som tar fram glasen efter Lottas formgivning. Du hittar hennes formgivna glas- och betongprodukter hos återförsäljare i både Sverige och Danmark och i hennes webshop Malatadia. Har du vägarna förbi Älmhult kan du också besöka hennes verkstad. Läs mer på hennes hemsida lottapettersson.se.
26 nov. 2014
Julmarknadstider
Att det är första advent redan nästa söndag har jag svårt att ta in. Kanske är det milda vädret en bidragande orsak. Jag har fått lite mer julfeeling av att besöka ett par julmarknader de senaste veckorna. Det har även varit speciella julförsäljningar på flera av stadens loppmarknader, som jag brukar besöka, och där har det funnits mängder med tomtar, ljusstakar och mycket annat prisvärt julpynt. Jag fyndade bland annat fint handmålade tomtar för någon tia och ett näst intill nytt fågelhus, så att jag kan låta fler fåglar få smörja kråset utanför vår ytterdörr i vinter.
Det är svårt att imponera på mig när det gäller hantverk, då jag själv pysslat och målat i större delen av mitt liv och är kräsen, men och andra sidan uppskattar och värdesätter jag de riktigt välgjorda och jag vet hur mycket arbete och tid som ligger bakom skapandet. Förra helgen var jag på Lilla Böslids julmarknad och i lördags besökte jag Wapnö julmässa, där jag fick stå i en lång kö med bilen bara för att komma fram till parkeringen. Sedan fick jag köa för att betala och komma in på mässområdet. På Lilla Böslid var det lugnare. Den marknaden är inte lika stor och har utställare som alla kommer från Halland, vilket gör att man lättare kan besöka utställarna i efterhand, då allt är närproducerat.
Tyvärr var det även i år mycket av en upprepning av föregående år på båda ställena, med samma utställare med några undantag, som sålde ungefär detsamma som i fjol. Att provsmaka ost, korv, glögg och mängder med andra godsaker, som har en given plats på det svenska julbordet, är alltid gott och årets första grönkål från Harplinge är alltid något speciellt för mig som Hallänning. Då jag älskar blommor och grönt och advent och jul är de helger under året då utbudet är som störst och vi smyckar våra hem med mest blommor, har jag svårt att se mig mätt på allt fint som fanns att titta på. Dessutom ger det mig inspiration till att skapa något eget till jul, som ljusarrangemang, dörrkrans, blomsterplanteringar m.m.
De fina julbockarna i granris eller mossa såldes på Lilla Böslid. Jag pratade med tjejen som tillverkat dem och berömde hennes kreationer. Tyvärr har hon inte någon egen butik, men vill man beställa en bock till jul kan man kontakta Haverdals camping utanför Halmstad. Det går att göra mycket fint med granris, som dessutom har en doft, som jag verkligen förknippar med jul. Dessa tomtar tycker jag passar bra att ha vid entrén, för att hälsa gästerna välkomna hela december. Har man inte tid eller ork att vara kreativ kan man lägga ett par grankvistar som dörrmatta, så möts man av en härlig doft när man kliver in genom ytterdörren.
Jag var riktigt mätt när jag åkte hem från både Wapnö och Lilla Böslidm efter allt gott som jag stoppat i mig. Det gäller ju att ta chansen och smaka på allt som bjuds och få valuta för inträdet, som jag tycker är på tok för högt, men vad gör man inte för lite julmys. Det hamnade en hel del godsaker i mina kassar. Förutom goda chokladpraliner från både Suseå choklad och Michaelas Godbitar, köpte jag ostronskivling från Fungigården, fläderglögg från Flädergården i Vinslöv, några ölkorvar från Ulvereds Hjorthägn och lite annat smått och gott att njuta av fram till jul. Nu har jag även fått lite egen inspiration att börja planera för årets julmat, godis, blommor och pynt, så julen lär nog infinna sig i vanlig ordning hemma hos mig och katterna, i vår lilla lägenhet.
25 nov. 2014
Blommor i november
24 nov. 2014
Amaryllis nr 2
Jag börjar veckan med en bild på amaryllis nr 2, som blommar i höst hemma i mitt kök. Extra vacker då klockorna på två stänglar slagit ut samtidigt. En härlig färgkombination i rosa och vitt, som piggar upp i väntan på första advent, då det äntligen är dags att sätta fram ljusstakar och hänga upp stjärnan i fönstret och få det där extra mysiga, stämningshöjande ljuset i lägenheten. I veckan som kommer ska jag göra en adventsplantering att ställa på soffbordet, när julgardinen kommit upp och nya dukar ligger på borden. För mig är advent årets stora blomsterhelg, då jag pyntar lika mycket med blommor som med tomtar och änglar.
23 nov. 2014
Adventskalendrar till våra fyrfota vänner
Biscotti med mörk choklad
Häromdagen bakade jag små, goda skorpor eller biscotti, som man kallar dem i Italien. De är enkla att baka och kan varieras med många olika smaksättningar. Denna gången lät jag grovhackad Marabous mörk choklad få sätta smak på skorporna. Till jul kan man tillsätta julens kryddor och få en god biscotti, som tilltugg till glöggen. Mandel, lavendel, choklad, saffran... välj den smak som du gillar bäst. Lägg skorporna i en tättslutande burk, så kan du förvara dem i flera veckor, om du nu inte äter upp dem innan förstås.
Smakar extra gott till en kopp rykande varmt te, en vinterkväll i december, mellan alla julförberedelser.
Recept på choklad- och lavendelbiscotti, som jag bakat tidigare, hittar du här, liksom recept på julbiscotti, som du hittar här.
Biscotti med mörk choklad
Recept
100 g smör
2 dl socker
3 ägg
6 dl vetemjöl
½ tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
100 g grovhackad choklad
1. Sätt ungen på 200 grader.
2. Hacka chokladen grovt.
3. Blanda alla ingredienserna i en bunke till en smidig deg. Dela degen i tre lika stora delar.
4. Rulla ut till tre tjocka rullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter tills att de fått en gyllenbrun färg.
6. Ta ut plåten och skär längderna i snedskurna 2 cm breda bitar.
7. Sänk värmen i ugnen till 140 grader och torka skorporna med snittytan uppåt tills att de är helt torra. Vänd kakorna under tiden.
20 nov. 2014
Soppa med ostronskivling
Jag har vid ett flertal tillfällen sett Ostronskivling i mataffärens kyldisk, intill andra svampsorter, men inte tyckt att den sett speciellt aptitlig ut och därför kört på ett säkert kort och köpt vanliga Champinjoner. Vid årets påskmarknad på Lilla Böslid fanns Fungigården på plats. De odlar sin ekologisk- och kravgodkända Ostronskivling i Harplinge, strax utanför Halmstad. På mässan bjöd de på svampen, som först brynts i smör och saltats lätt. Jag blev förvånad över den goda smaken och att den dessutom hade mer tuggmotstånd än en Champinjon, som jag tycker lätt får en mjuk, lite tråkig konsistens om den får koka för länge t.ex. i en gryta. På helgens julmarknad var Fungigården åter på plats och bjöd denna gång på soppa med Ostronskivling, en enkel rätt att laga till och som passar extra bra en ruggig höstkväll. Soppan gav verkligen mersmak och bidrog till att.jag köpt en påse svamp med hem. På söndag ska jag göra soppa efter Fungigårdens recept och resten av svampen ska jag fräsa upp i smör och frysa in. Hela svampen med fot kan användas i matlagning. Den kan förvaras i kylen täckt med hushållspapper och håller då upp till en vecka.
Ostronskivling Pleurotus ostreatus eller Ostronmussling, som den också kallas, är en riktig delikatessvamp med en aromatisk och mild smak. Den passar att använda till både kött-, vilt-, fågel- och fiskrätter, men ska inte ätas rå. Ostronskivlingen har främst odlats i Kina, Japan, Indonesien och USA och kom till Sverige först på 1980-talet. Enligt försök ska svampen sänka kolesterolvärdet och den förekommer ofta i olika typer av kosttillskott.
Fungigårdens ostronskivlings soppa
3-4 personer
300 g ostronskivling
3 msk smör
3 msk olivolja
6 dl vatten
2,5 msk kantarellfond
3 msk smör och 3 msk vetemjöl till redningen
2-3 dl vispgrädde
salt
peppar
persilja
Gör såhär: Hacka svampen fint och bryn den i smör och olivolja tills den fått fin färg. Blanda vatten och buljong och koka upp. Lägg därefter i svampen. Smält smöret och blanda i mjölet. Häll i redningen under omrörning. Låt sjuda i 10 minuter. Rör om då och då. Rör i vispgrädden och smaka av med salt, peppar och finhackad persilja. Dekorera med en persiljekvist. Servera gärna soppan tillsammans med ett gott bröd.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)