Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

9 nov. 2014

Skaldjurspaj med vitlöksost










Mitt i den varma, härliga sommaren träffades jag och tre "gamla" tjejbekanta, som tagit upp kontakten igen och nu träffas, äter tillsammans och pratar och pratar, med någon månads mellanrum. Oftast ses vi hemma hos en av oss och sedan delar vi upp matlagningen så att den som vi träffas hos står för varmrätten och sedan tar vi andra med oss sallad, dricka och efterrätt och på så vis blir det inte särskilt betungande för någon av oss, utan bara en riktigt trevlig kväll. I somras bjöd Helena på två väldigt goda pajer, men det var just skaldjurspajen, som jag fattade extra tycke för. En somrig rätt kan tyckas, men passar i mitt tycke minst lika bra att bjuda på en höstkväll i mitten av november. Helena hade uteslutit musslorna, som säkert kan bytas ut mot t.ex. crabsticks om man så vill.

Recept
Skaldjurspaj

Pajdeg:
4,5 dl vetemjöl
150 g smör
2-3 msk vatten
Blanda ihop ingredienserna till en deg och låt den vila i kylen. Kavla ut, lägg i formen, nagga och förgrädda ca 15 min. i 200-225
°.

Fyllning:
500 g räkor med skal
1 burk (200 g) musslor
1 burk Boursinost vitlök
3 ägg
3 dl mjölk
1 krm peppar
1,5 dl gratängost
Skala räkorna, fördela dem och musslorna i pajskalet. Smula över osten. Vispa ihop ägg, mjölk, peppar och vitlöksosten och häll i formen. Grädda ca 20-30 min. ca 200
°.

Serveras med fördel ihop med en sallad. Smaklig spis!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar