Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.
18 jan. 2015
De Engelska pelargonerna är redan här
Som den pelargonälskare jag är blev jag både glad och positivt överraskad, när jag besökte Blomsterlandet i helgen. De hade redan fått hem en hel ställning med Engelska pelargoner, med blommor i olika färger. Oj, vad tidigt var min första tanke, men som med så många andra växter drivs de fram allt tidigare under året. Snart har väl gränserna för när vi kan köpa säsongsväxter, som vi har inomhus, suddats ut. Kanske kan vi framöver köpa julstjärnor mitt i sommaren dekorerade med midsommarstänger eller penséer i jularrangemangen. Jag kunde självklart inte låta bli att köpa en planta med laxrosa blommor. Den kostade ju bara 30 kr. Odlaren som betalat dyrt för att värma upp växthuset och dessutom haft belysningen tänt över plantorna i många timmar, för att få fram dessa tidiga pelargoner, lär inte ha fått många kronor betalt per planta. Av erfarenhet vet jag att dessa tidiga pelargoner oftast får ett kort liv. Trots att jag brukar plantera om dem i ny jord och sköta dem efter konstens alla regler får de fort gula blad och blomningen bli kortvarig. Flera vänner i min bekantskapskrets har frågat mig om vad de gör för fel när de försöka sköta om sin först så fina pelargon. Jag är ingen trädgårdsexpert, men jag brukar trösta dem med att det är svårt att få dessa hårt drivna plantor att överleva någon längre tid. Engelska pelargoner behöver en sval period för att sätta knopp. Lyckas du få din planta att överleva sommaren, kan du ha tur att få se den blomma igen på senhösten, när den fått stå svalt en tid. Jag förväntar mig inte att min nyinköpta Engelska pelargon ska klara sig någon längre tid utan ser den mer som en snittblomma, men jag tänker ta en stickling och hoppas på att den ska rota sig. Lyckas jag med det är det ett stort bonus. Just nu njuter jag av att se de vackra blommorna på soffbordet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vilka underbara blommor du delar med dig
SvaraRaderaVilken fin blogg du har! Jag "ramlade över" den via fb. Jag har varit här förut när jag letade efter vad som karakteriserar en vildpelargon. Nu har jag läst fler av dina inlägg och de är så fint författade. Den positiva livsinställningen som du har, trots motgångar, smittar av sig.
SvaraRaderaHa det gott och sköt om dig!
/Eva Linnea