Lavendel är en favorit till utseendet, framförallt fjärilslavendel, och det finns inte många blommor som luktar så gott. Tråkigt att det inte finns luktdator. Tyvärr har jag aldrig lyckats särskilt bra med att odla den på balkongen. Jag har flera gånger köpt krukor med fjärilslavendel som blommat, men på min varma, inglasade balkong har glädjen av blommorna varit kortvarig. Nu köper jag torkade lavendelblommor istället och använder i doftpåsar eller när jag ska smaksätta kakor. Jag nöjde mig med att njuta av de fina plantorna med fjärilslavendel i butiiken, när jag var på Plantagen igår. Jag har tidigare lagt ut ett recept på lavendelbiscotti och här kommer det i repris. Det luktar gott när man bakar dem och smaken är god, men lite speciell.
Recept
100 g smör
2 dl socker
3 ägg
6 dl vetemjöl
½ tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
4 tsk torkade lavendelblommor (eller mer om så önskas)
100 g grovhackad blockchoklad
1. Sätt ungen på 200 grader.
2. Hacka chokladen grovt.
3. Blanda alla ingredienserna i en bunke till en smidig deg. Dela degen i tre lika stora delar.
4. Rulla ut till tre tjocka rullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter tills att de fått en gyllenbrun färg.
6. Ta ut plåten och skär längderna i snedskurna 2 cm breda bitar.
7. Sänk värmen i ugnen till 140 grader och torka skorporna med snittytan uppåt tills att de är helt torra. Vänd kakorna under tiden.
Förvara biscottin torrt i tätslutande burk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar