När mina föräldrar var barn fick de bara äta apelsiner när det var jul. Idag finns det många olika sorters citrusfrukter i handeln och man kan till och med ha en liten odling hemma om man har ett växthus, inglasat uterum eller balkong. Apelsin- och citronträd har funnits i handeln i flera år, men att man kan köpa kumquatplantor var nytt för mig. Frukterna på de små dekorativa dvärgträden, som finns att köpa idag, smakar inte mycket men är väldigt dekorativa. Det går även att driva upp citrusträd från fruktkärnor. Nackdelen med dessa plantor är att de sällan blommar och sätter frukt.
Genom en odlingsglad kompis på facebook fick jag veta att man kan odla "Budhas hand", eller fingercitron som den också kallas, då frukten har formen av en hand med långa fingrar. "Budhas hand" är en mycket väldoftande citronsort, men har nästan inget fruktkött. Man kan däremot använda skalet och den vita sk märgen i matlagning, då den inte är bitter i smaken.
Citrusplantor vill ha lerblandad jord, som är ordentligt gödslad under växtperioden. Krukan får absolut inte stå i vatten och ska vara väl dränerad. Jorden får heller inte torka ut helt. Använd gärna kalkfattigt vatten. Bladverket mår bra av hög luftfuktighet och ska duschas ofta för att undvika bruna bladkanter, men även motverka angrepp av ohyra. Håll noga koll på bladens undersida för att upptäcka eventuella angrepp i tid. Vintertid måste citrusträden flytta inomhus, då de inte tål frost. De trivs bäst av att stå svalare den mörka årstiden och kräver då tillskott av ljus.
På Grönsakshallen.se hittar du bilder på många olika citrusfrukter, med en kort beskrivning. Jag tackar dem för att jag får lov att använda deras bild på "Budhas hand".
På Grönsakshallen.se hittar du bilder på många olika citrusfrukter, med en kort beskrivning. Jag tackar dem för att jag får lov att använda deras bild på "Budhas hand".
Älskar citrusträd så fina kram Diana
SvaraRadera