Tyvärr
är det inte ovanligt att barn och vuxna har någon typ av
födoämnesallergi, inte tål gluten eller laktos. Det finns även andra
orsaker till att vissa personer behöver hålla en diet, som innebär att
de helt eller delvis måste undvika vissa ämnen i maten. Under alla år
som jag haft dialysbehandling har jag alltid
fått tänka på vad jag äter och dricker för att inte samla på mig för
mycket vätska och ämnen, som är farliga i för höga mängder i kroppen.
Därför fick jag redan som barn lära mig att
hålla diet och vilka livsmedel som jag bör undvika eller bara äta små
mängder av. Att jag själv måste tänka på vad jag stoppar i mig har medfört att jag tänker till lite extra när jag ska bjuda vänner och bekanta på mat eller fika. Det
är en självklarhet för mig att fråga nya bekanta om de kan äta vad som
helst. Min pappa blev glutenintolerant på äldre dar, vilket har gjort
det svårare att bjuda honom på alla goda bakverk som han tycker om. Nu finns det som tur är mycket gott som är glutenfritt. Det gäller bara att tänka till lite extra när man handlar bröd och kakor i
butik eller bakar själv. Visst kan man köpa en annan kaka eller laga speciell mat till den som
inte får äta allt, men personligen uppskattar jag att den som bjuder har
valt mat som alla kan äta, så långt det är möjligt.
För ett par veckor sedan fyllde min pappa år och min syster hade bakat en glutenfri halloncheesecake till födelsedagsfikat. Botten bestod av glutenfria kex, men för övrigt var det ingen skillnad på innehållet i receptet. Ska kakan även bli laktosfri får man välja laktosfria mejeriprodukter och även välja kex därefter. Glöm inte bort att även fråga dina gäster om de tål t.ex. husdjur eller starka dofter från blommor, som kan vara ett stort problem för många speciellt vid de kommande julhelgerna.
För ett par veckor sedan fyllde min pappa år och min syster hade bakat en glutenfri halloncheesecake till födelsedagsfikat. Botten bestod av glutenfria kex, men för övrigt var det ingen skillnad på innehållet i receptet. Ska kakan även bli laktosfri får man välja laktosfria mejeriprodukter och även välja kex därefter. Glöm inte bort att även fråga dina gäster om de tål t.ex. husdjur eller starka dofter från blommor, som kan vara ett stort problem för många speciellt vid de kommande julhelgerna.
Recept Halloncheesecake
Botten:
250 g digestivekex, glutenfria
100 g smör
Fyllning 1:
450 g Philadelphiaost
200 g osockrade hallon
3 ägg
1 1/4 dl strösocker
Fyllning 2:
3 dl crème fraiche
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
Dekoration:
Färska hallon
Vispad grädde
Gör såhär: Sätt ugnen på 180°C. Smula sönder kexen och blanda med smält smör. Tryck ut kexblandningen i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i 5-10 minuter. Kör ingredienserna till fyllning 1 i en matberedare till en jämn smet och häll i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Blanda ihop fyllning 2 och bred på kakan. Grädda ytterligare i 5 minuter och låt kakan svalna. Ställ den sedan i kylskåpet och låt den bli ordentligt kall innan du lossar formen runt kakan. Ta sedan försiktigt bort kakan från bottnen. Placera cheesecaken på ett tårtfat och garnera med vispad grädde och hallon. Servera!
250 g digestivekex, glutenfria
100 g smör
Fyllning 1:
450 g Philadelphiaost
200 g osockrade hallon
3 ägg
1 1/4 dl strösocker
Fyllning 2:
3 dl crème fraiche
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
Dekoration:
Färska hallon
Vispad grädde
Gör såhär: Sätt ugnen på 180°C. Smula sönder kexen och blanda med smält smör. Tryck ut kexblandningen i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i 5-10 minuter. Kör ingredienserna till fyllning 1 i en matberedare till en jämn smet och häll i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Blanda ihop fyllning 2 och bred på kakan. Grädda ytterligare i 5 minuter och låt kakan svalna. Ställ den sedan i kylskåpet och låt den bli ordentligt kall innan du lossar formen runt kakan. Ta sedan försiktigt bort kakan från bottnen. Placera cheesecaken på ett tårtfat och garnera med vispad grädde och hallon. Servera!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar