Jag orkade inte att baka några kanelbullar på förmiddagen, så att jag kunde bjuda personal och patienter på dialysen på en gofika på eftermiddagen och jag hann inte med att köpa några heller. Det går ju minst lika bra att överraska med goda, hembakade bullar en annan av årets 364 dagar även om det inte är "Kanelbullens dag". När jag bakar bullar använder jag mig oftast av ett enkelt recept, hämtat ur en gammal hemkunskapsbok som min syster hade i skolan, och det brukar ge goda snurror.
Grundrecept vetebröd
20 snurror eller 16 släta bullar till semlorKanelbullar
50 g smör
3 dl mjölk50 g jäst
3/4 dl socker
½ tsk salt
8-9 dl vetemjöl
Fyllning
25 g smör2 msk socker
1 tsk kanel
Till pensling
1 ägg
pärlsocker
(20 st pappersformar)
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°.Smält smöret i en kastrull eller i mikron.
Tillsätt mjölken och värm den till 37°.
Smula ner jästen. Rör så att den smälter.
Tillsätt socker, salt och 7 dl vetemjöl. Arbeta in det väl.Tillsätt, om det behövs, mera vetemjöl lite i taget och arbeta degen tills den är blank och släpper bunken.
Mjöla bakbordet och häll upp degen. Arbeta den smidig.
Kavla ut degen till en rektangel. Bred på smör och strö över kanel och
socker. Rulla ihop degen. Dela rullen i 20 delar. Nyp ihop bullarna och
lägg dem i pappersformar. Låst bullarna jäsa övertäckta med bakduk till
dubbel storlek, i en halvtimma eller längre. De ska kännas lätta
och porösa när man trycker på dem och gropen efter fingret ska gå
tillbaka.
Pensla dem med det uppvispade ägget och strö över pärlsocker. Grädda dem vackert bruna c:a 8 minuter.Låt bullarna kallna under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar